Lubbers komt met nieuw voorstel
Toekomstconferentie via bilaterale gesprekken naar slotverklaring
WILLEMSTAD - Voorzitter Lubbers heeft vanochtend een aangepast voorstel gedaan aan de deelnemers van de Toekomstconferentie in Willemstad. Het nieuwe voorstel moest de conferentie op Curasao een gunstige wending geven. Van der Ploeg, de woordvoerder van de premier, voegde eraan toe dat het gaat om een nieuwe versie van het maandag door Lubbers aan de vijf Antilliaanse eilanden en Aruba gepresenteerde "synthesedocument".
Premier Lubbers heeft gisteravond een reeks bilaterale gesprekken gevoerd met de delegaties van Curaçao Bonaire, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius, de regering van de Nederlandse Antillen en Aruba. Daaruit vloeide een nieuw voorstel voort. Nu al is duidelijk dat de Algemene Rekenkamer een belangrijke taak krijgt bij het uitoefenen van controle op het financieel beheer van de zes eilanden.
Lubbers, dit keer in zijn rol van onafhankelijk voorzitter van de toekomstconferentie, heeft gisteren na kennisneming van alle reacties op zijn "synthesedocument" de situatie in een eerste reactie omschreven als „zorgelijk". Hoewel alle eilanden instemden met de koppeling tussen deugdelijk bestuur en staatkundige vormgeving, zijn de delegaties volgens de premier geschrokken toen zij met de praktische consequenties van deze koppeling werden geconfronteerd.
Desondanks hebben alle partijen goede hoop dat de toekomstconferentie vandaag zal leiden tot tastbaar resultaat. Een en ander zal zijn beslag krijgen in een slotverklaring, die in de vanavond (Nederlandse tijd) wordt verwacht.
Geen impasse
Premier Lubbers sloeg in zijn synthesedocument, dat is bedoeld als discussiestuk, een vrij stevige toon aan. Verwacht mag worden dat het resultaat na onderhandeling iets gematigder zal zijn, hoewel de inhoud slechts op onderdelen wordt bijgesteld.
Het uitgelekte document gaat uit van het principe van autonomie waar mogelijk en samenwerking waar nodig. Het voorziet in een enkelvoudig bestuur voor Aruba en Curaçao zij het dat bestuur en beheer voorlopig onder controle komen te staan van de Algemene Rekenkamer. Bovendien worden deze eilanden belast met verplichtingen op economisch, monetair en justitieel terrein jegens de andere Caraïbische eilanden binnen het Koninkrijk.
Verzekerd zelfbestuur
De Bovenwindse eilanden en Bonaire krijgen ook zelfbestuur, verzekerd in „nader te bepalen relaties" tot Nederland. Bovendien gaat Lubbers uit van een nauwe samenwerking tussen de drie Bovenwindse eilanden, ook op financieel gebied. Net als bij Curaçao en Aruba krijgt de Algemene Rekenkamer hier een controlerende bevoegdheid.
Zie ook pag. 3: "Nederland vraagt binnen koninkrijk veel bevoegdheden" en "Acties op St. Maarten waarschijnlijk voorbij"
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's