Harde aanpak kan museum redden
Beleid Haags Gemeentemuseum chaos
DEN HAAG - Het tekort van 4,2 miljoen gulden van het Haags Gemeentemuseum uit de jaren 1991 en 1992 kan alleen met strenge maatregelen worden rechtgetrokken. De gemeentelijke accountantsdienst van Den Haag gaat onderzoek doen naar het management in het Haags Gemeentemuseum. Dit blijkt uit een rapportage die in opdracht van de inmiddels opgestapte Haagse wethouder mevrouw A. van den Berg is uitgevoerd.
Het tentoonstellingenbudget gaat omlaag naar twee ton, er worden geen aankopen gedaan en verkoop van voorwerpen is niet uitgesloten. Het museum moeten bovendien meer publiek gaan trekken, bij voorbeeld met een Escher-tentoonstelling. Dat blijkt uit het gisteren door de gemeente gepresenteerde Bedrijfsplan Haags, Gemeentemuseum 1993. De onlangs geopenbaarde schulden van het museum hebben inmiddels geleid tot het aftreden van wethouder Van den Berg van financiën en cultuur. Het tekort bleek kort nadat directeur Rudi Fuchs was vertrokken naar het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Gisteren is ook de rapportage over de overschrijdingen in het museum openbaar gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders gaat nader onderzoek doen naar het management in het museum. Het wil indien nodig rechtspositionele of andere sancties treffen.
Zwarte Piet
In de rapportage krijgt nog niemand in het bijzonder de Zwarte Piet toegespeeld. Het college werpt wel de vraag op of de directeur, de zakelijk leider en andere verantwoordelijken niet ieder op hun eigen terrein zijn te kort geschoten.
Dat het een chaos was in het museum, wordt in de rapportage onomstotelijk bevestigd. „Er komt een beeld naar voren van een organisatie waarin elementaire beginselen voor een adequate bedrijfsvoering ontbraken, dan wel niet werden nageleefd. Zo werden de kosten van tal van activiteiten vooraf niet of onvoldoende geraamd, tussentijds niet bewaakt en regels voor de budgetverantwoordelijkheid niet nageleefd".
Zo kon het gebeuren dat er over 1991 en 1992 bijna zes ton minder aan entree-opbrengsten binnenkwam dan verwacht. Verder werden, bij voorbeeld, de transportkosten over 1992 voor zes ton overschreden. Onder die transportkosten valt waarschijnlijk ook het vervoer van personen. In elk geval moeten voortaan buitenlandse reizen en reizen per auto bij de leiding worden aangevraagd.
Rudi Fuchs, die zegt herhaaldelijk voor de administratieve chaos te hebben gewaarschuwd, laat in een brief van 7 maart weten dat wethouder Van den Berg inderdaad niet precies van de tekorten op de hoogte kon zijn.
Hij erkent dat ze, zoals ze zelf al eerder meedeelde, op 9 december 1992 van de jaarcijfers over 1991 op de hoogte werd gesteld, en op 26 januari van dit jaar van de cijfers over 1992. De jaarrekeningen waren zo laat klaar door de slechte administratie, schrijft Fuchs. Hij had er volgens eigen zeggen ook niet eerder zicht op.
Minder geduld
Van den Berg zelf schrijft in een brief aan de gemeenteraad: „Achteraf kom ik tot de conclusie dat ik eerder had moeten ingrijpen. Het was beter geweest als ik minder geduld had getoond wanneer afspraken over verbetering door de directeur van het museum niet tijdig werden nagekomen".
Intussen worden maatregelen genomen om de organisatie beter te laten verlopen. Interim-directeur Locher, de mogelijke opvolger van Fuchs, wordt financieel verantwoordelijk voor de collecties.
Morgen praat de Haagse gemeenteraad over de kwestie.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's