Antilliaanse eenheid houdt op te bestaan
Eilanden krijgen begeerde zelfstandigheid
WILLEMSTAD - Naar het zich laat aanzien, zal het statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden na de toekomstconferentie, die momenteel op de Antillen gehouden wordt, grondig moeten worden gewijzigd. Het verband van de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen houdt op te bestaan. Premier Lubbers denkt in de richting van zes autonome eilanden, die alle een band met Nederland behouden.
Die zelfstandigheid laat wel ruimte voor samenwerkingsverbanden. Zo kunnen de Bovenwindse eilanden Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba met elkaar afspreken dat de organisatie van gezondheidszorg, politie en justitie gezamenlijk wordt geregeld. Ook is het mogelijk dat Bonaire enkele taken verricht in samenwerking met Curaçao en Aruba. Dan gaat het om taken die Bonaire niet alleen aan kan.
Premier Lubbers heeft gisteren tijdens de eerste dag van de toekomstconferentie in Willemstad op Curaçao de bestuurlijke problemen en de staatkundige structuur met elkaar in verband .gebracht. De premier wil de staatkundige structuur aanpassen als Nederland de garantie krijgt dat dan beter met bestuur en beheer van gelden wordt omgesprongen. Hij overweegt daarbij een succesvolle aanpak te belonen en minder geslaagde bestuursdaden te laten volgen door een korting op de financiële bijdragen vanuit Nederland.
Op een of andere manier behouden de eilanden een verantwoordelijkheid voor elkaar. Curaçao krijgt de fel begeerde status aparte. Daaraan zal wel een aantal voorwaarden worden verbonden, die ook zullen gelden voor Aruba. Door deze koppeling komen de zes eilandgebieden weer onder één noemer. De eilanden kunnen zich vinden in deze constructie van Lubbers.
Premier Lubbers, de voorzitter van de toekomstconferentie, heeft gisteravond een "synthesedocument" geproduceerd en aan de delegaties voorgelegd. De besprekingen verlopen zeer voorspoedig. Waarschijnlijk kan de conferentie vandaag al worden afgerond.
Lubbers liet gisteren direct weten dat hij spijkers met koppen wilde slaan. „Het gaat hier niet om onderhandelen. Het gaat om samen handelen", zo drukte de minister-president de 120 afgevaardigden en waarnemers op het hart.
Ook minister Hirsch Ballin van koninkrijkszaken heeft in zijn toespraak met kracht aangedrongen op tastbaar resultaat. „Wij, van onze kant, willen in deze dagen met u vaststellen dat het koninkrijk meer behelst dan een gemeenschappelijke vlag, een zelfde paspoort, de schepen van de marine. Aan dat meerdere moeten we concrete invulling zien te geven".
Hirsch Ballin maakte de eilandbestuurders duidelijk dat de Nederlandse delegatie niet naar Curaçao is gekomen om afbreuk te doen aan de eigen verantwoordelijkheid voor een goed bestuur van deze eilanden. „Integendeel! Deze conferentie moet waarborgen dat die verantwoordelijkheid voor de democratisch gecontroleerde bestuurders daadwerkelijk wordt gedragen", aldus Hirsch Ballin.
Kas leeg
„Opdat de burgers hier niet worden geconfronteerd met een situatie waarin de kas van een overheid helemaal leeg is. Opdat de jeugd van deze eilanden toekomst heeft, goed geschoold wordt, toegerust wordt om weerstand te bieden aan de plagen van onze tijd, zoals de drugshandel. Opdat een ieder naar draagkracht wordt aangesproken als het om de belastingheffing gaat. Opdat iedereen in Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba de overtuiging heeft en houdt dat het overheidsbestuur de gemeenschap dient", zo voegde hij daaraan toe.
Zie verder pag. 3.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's