„Christen geroepen tot deelname aan politiek"
Hirsch Ballin: Erosie van normen en waarden keren
TILBURG - „Met stelligheid verklaar ik dat het christenen niet misstaat mee te werken aan wetgeving die de strafbaarstelling van euthanasie handhaaft en in een verbeterde toetsing voorziet, die opkomt tegen discriminatie van mensen wegens hun godsdienstige, levensbeschouwelijke of fysieke identiteit, of die ingaat tegen een tendens van verzakelijking zelfs van de voortplanting, zoals het draagmoederschap".
Dit zei minister Hirsch Ballin (Justitie) zaterdag in Tilburg. Zijn lezing onder de titel "Staatsburgerschap als roeping" vormde de afsluiting van een studium generale van de sectie theologie van de katholieke leergangen in Tilburg. Hirsch Ballin reageerde met zijn toespraak op de kritiek die de afgelopen maanden op hem en andere CDA-politici geleverd is omdat zij hebben meegewerkt aan wetgeving op het gebied van euthanasie en antidiscriminatie.
Volgens de bewindsman is het niet de roeping van christenen om aan de samenleving een mono-cultuur van het tot het uiterste gedragen lijden en van kuisheid buiten het huwelijk op te leggen. Het is de evangeUsche roeping van een christen om, gevoed door een christelijke levenshouding, „bescherming te eisen voor kwetsbare mensen, wie en waar dan ook".
Getto
Hirsch Ballin meent dat „de christelijke kerk niet mag uitwijken naar een clericaal getto of naar een getto van folkloristisch christendom", waarbij de wereld aan zichzelf wordt overlaten. De betrokken christelijke staatsburger staat in het spanningsveld tussen moralisme en nihilisme.
Christenen staan in kerk en politiek voor de ontzaglijk moeilijke opgave „de erosie van normen en waarden te keren". Zij kunnen daarin alleen slagen als zij die opdracht niet overlaten aan politieke professionals, maar die ook, als betrokken staatsburgers, zien als hun eigen verantwoordelijkheid.
Tolerantie
Het belang van tolerantie kan niet genoeg worden onderstreept. „Intolerantie is een fundamentele en funeste ondeugd voor staatsburgerschap". Maar Hirsch Ballin verzette zich tegen de tendens om verdraagzaamheid en vrijheid gelijk te stellen met relativisme, vrijblijvendheid en onverschilligheid. De bewindsman wil geen politieke orde waarin stemmen van niet-christenen niet tellen, maar hij wil evenmin een orde waarin „christenen hun zuiverheid bewijzen in afzijdigheid".
Te vaak heeft de kerk zich, aldus Hirsch Ballin, aangepast aan regimes die met een bijzonder eerbetoon aan de kerk zich een aflaat voor repressie verschaften. „Moedige mensen uit de kerk hebben iets anders laten zien en andere daden gesteld. Die daden zeggen mij meer dan misplaatste vergelijkingen met de misdaden van het nationaal-socialisme", zo zei de minister. Hij reageerde daarmee op de kritiek uit het Vaticaan op de Nederlandse euthanasiewetgeving.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 8 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 8 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's