PALET & PENNESTREEK
Rokertjes Export Prijs
Sigaretten-producenten willen graag hun imago van makers van ziekteverwekkende genotsmiddelen oppoetsen door hun aandacht ook te richten op leukere zaken, zoals verre, avontuurlijke reizen of het aanleggen van een kunstcollectie van nieuw talent. Je wilt ais 'sigarenboer' niet voor cultuurbarbaar doorgaan, zal de publiciteitsman van zo'n rookfabriek zijn bazen voorhouden. Vandaar ook de Pali Mall Export Stichting, die elk jaar een prijs uitreikt om jonge (klein)kunstenaars artistieke ontplooiingskansen te geven.
Die prijs bestaat uit de replica van een sculptuur door Yvonne Kracht en een geldbedrag: vroeger tien, nu vijftien mille. De stichting kende nu voor de vijftiende keer deze prijs toe. Winnaar was de Nederland.se, in Antwerpen wonende, jonge zanger Stef Bos met zijn viermans-muziekformatie. In de jury zitten kleinkunst-kenners zoals Wim Bary, zangeres (en reclame-doperwt...) Martine Bijl en radio- en tv-presentator Hans van Willigenburg. Vorige winnaars waren onder meer de zangeressen Lori Spee en Heddy Lester en de muziekgroepen Purper en Montezuma's Revenge. Déze sigaretten-Prijs is tot op heden alleen toegekend aan jonge podiumkunstenaars, niet in de categorie beeldende kunst.
Dichters in de Bus
Als poëzie uitgeschreeuwd wordt op daken van gebouwen -zoals in Rotterdam "Alles van waarde is weerloos" van Lucebert-, waarom dan niet op lichtkranten in de bus? Zo dacht de Stichting Plint, die zich beijvert voor poëzie op bierviltjes en ansichtkaarten en in andere uitvoeringen dan de gewone handzame bloemlezing. Zo ontstond vorig najaar het project "Poëzie in de Bus" van Plint samen met het Noordbrabants Genootschap. Dat houdt in: 25 gedichten van 25 dichters op de lichtkrant in de stads- en streekbussen van de BBA; van Martinus Nijhoff ("De moeder de vrouw" uit 1934) tot Bert Voeten ("De vogels" uit 1958).
Alle 25 gekozen dichters zijn of in Brabant geboren of ze hebben er gewoond of ze hebben er een speciale band mee. Voor Anton van Duinkerken ("Kerstlied") mag dat duidelijk zijn, maar J. P. Heije ("SintNicolaas" uit 1843) had ik niet direct in verband gebracht met deze zuidelijke provincie. Andere opgenomen poëten zijn J. H. Leopold ("Men zoekt zich en men raakt elkander kwijt"), John O'Mill ("Rot Yong"), Tymen Trolsky en Louis de Bourbon (die zich nazaat waande van koning Lodewijk XVII en destijds burgemeester van Oss was). Het laatste gedicht van deze actie, die tegen eind maart afloopt, is van een busreiziger (m/v) die een eigen vers inzond en door de jury werd uitgekozen. De gedichten van "Poëzie in de Bus".verschijnen nu als verzamelmapje van 25 prentbriefkaarten voor 10 gld. exclusief porto. Informatie: Stichting Plint in Eindhoven, tel. 040-454001.
Cobra-museum in Amstelveen
Voor moderne kunst gaan liefhebbers veelal naar musea in Amsterdam, zoals het Van Gogh- en het Ste delijk Museum, niet naar het aanpalende Amstelveen. Dat heeft wel een Museum Jan van der Togt, waarin ook jongere kunst aan bod komt. De stichter is de oprichter van de Tomado-fabriek en kunstverzamelaar. Maar Amstelveen wil méér: aan Plein 1960 een museum gewijd aan de Cobra-groep. Die naam staat voor Kopenhagen, Brussel en Amsterdam en de bekendste kunstenaar van deze naoorlogse groep is Karel Appel. Ook Armando, Comeille, Lotti van der Gaag, Jan Nieuwenhuijs, de Deen Asger Jom en anderen behoorden tot deze kring.
Nu heeft het Amstelveens Weekblad door NIPO een enquête laten houden onder 152 Amstelveners. Vier van de tien spraken zich uit voor een Cobra-museum, 31 procent staat beslist afwijzend tegenover zo'n museum in het centrum en een kwart van de ondervraagden gaf geen mening. Ik weet niet hóe representatief zo'n steekproef onder 152 inwoners is. Mensen boven de 55 jaar bleken duidelijk meer afwijzend dan 'jongeren'. Het is wel de bedoeling dat dit najaar met de bouw van een door Wim Quist ontworpen Museum voor Moderne Kunst wordt begonnen. Daarvoor zal het bedrijfsleven echter nog zes miljoen aan sponsorgelden moeten opbrengen. Een recente expositie Cobra 1948-1951 in Galerie Aemstelle trok 6500 bezoekers.
Studiedag Christian Artists
Op zaterdag 27 maart houden de kunstenaarsverenigingen van Christian Artists (Leen La Rivière in Rotterdam), aangesloten bij het CNV, hun ontmoetings- en studiedag in het SBI in Doom. Als thema staat het illustreren van een verhaal centraal: de relatie tussen tekst en beeld, ideeën en problemen. Kees de Kort zal laten zien hoe zijn illustraties ontstaan. Hij is bekend van bijbelverhaal-illustraties in de serie "Wat de Bijbel ons vertelt". Die zijn door het Ned. Bijbelgenootschap uitgegeven in afzonderlijke deeltjes en in één band en worden veel gebruikt voor en door verstandelijk gehandicapten. Pianist en zanger Carel Heinsius zal laten horen hoe men een tekst muzikaal illustreert. Info over deze dag: CABK, Postbus 81065, Rotterdam, tel. 010-4568688.
Nieuw Couperus Genootschap
Liefhebbers van Couperus' werken hadden ooit een Genootschap Louis Couperus opgericht, maar in 1936 is die fanclub van "Eline Vere" verdwenen. Misschien waren de leden vooral oude mensen die voorbijgaan. Maar een eeuw na de Haagse joffer Eline Vere, wier tragisch, vervelend, leeg en lui leven ook verfilmd is, acht men een nieuwe kring van Coupero-fielen wel mogelijk. Zo is de Stichting Louis Couperus Genootschap in het leven geroepen, Ere-voorzitter ervan is de bekende Couperus-biograaf dr. Frederic L. Bastet, die alles van de klassieke oudheid èn van Couperus afweet en zo twee interessante zaken verenigt. Want Couperus dook ook nogal eens onder en op in de klassieke wereld, tot in zijn liefde voor jong, mannelijk schoon toe.
Mede-aanleiding voor het nieuwe Couperus-Genootschap is het verschijnen van diens "Volledige Werken" bij uitg. Veen, bezorgd door prof. H. T. M. van Vliet, directeur van het Constantijn Huygens Instituut voor tekstedities. Die Couperus-editie lijkt me voor de uitgever trouwens wèl een waagstuk. Want een groot aantal boeken van Couperus ligt al voor luttele guldens bij De Slegte, dus zó groot is de leesdichtheid van deze 'decadente' schrijver nu ook niet meer.
Louis Couperus Museum?
Het mede door Bastet opgerichte genootschap heeft veel plannen. Daaronder ook de oprichting van een Louis Couperus Museum in 'zijn' Den Haag - alsof het Letterkundig Museum aldaar de man doodzwijgt... Verder denkt men aan LC-lees- en studiekringen, lezingen, een LC-nieuwsbrief, een jaarboek, een beurs voor bibliofielen, een letterkundige prijs, literaire reizen naar Rome en andere door Couperus beschreven streken, exposities, symposia en toneel- en muziekuitvoeringen. Het LC Genootschap heeft al de beschikking over een grote Couperus-bibliotheek, met onder meer alle eerste drukken van zijn werk. Het bestuur telt nog niet zulke klinkende namen, maar die zitten wèl in het comité van aanbeveling. Onder hen: dr. Jan Fontijn (biograaf van Frederik van Eeden), prof. H. S. Versnel (hoogleraar Oude Geschiedenis in Leiden), dr. L. Dirikx (dissertatie over Couperus en het decadentisme) en prof H. T. M. van Vliet. Informatie: Louis Couperus Genootschap, Postbus 339, 2300 AH Leiden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 8 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 8 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's