„Frankrijk wil Taiwan onderzeeërs leveren"
Parijs riskeert slechte betrekkingen met China
TAIPEH (AFP/ANP) - Frankryk overweegt tien onderzeeërs en andere wapens te verkopen aan Taiwan, daarmee het risico nemend dat de betrekkingen met China verder verslechteren. Dat heeft het Taiwanese dagblad China Times gisteren ge' meld.
De te leveren onderzeeërs zouden van het type Agosta zijn, aldus de krant, die zegt haar informatie te hebben vanuit bronnen binnen de wapenindustrie. Taipeh wilde zich eigenlijk beperken tot de aanschaf van de duikboten, maar Parijs bekijkt nu of Taiwan ook in is voor enkele moderne raketsystemen, zoals de MU-90 en SM39 (tegen onderzeeërs).
Met de produktie van de Agosta werd in het midden van de jaren zeventig begonnen. De onderzeeër wordt aangedreven door een diesel-elektrische motor met twee schroeven en heeft een maximumsnelheid van 20 knopen. De Agosta kan worden uitgerust met de Franse Exocet-raket.
Frankrijk en Taiwan ondertekenden in november een contract voor de verkoop van 60 Mirage 2000-5 gevechtsvliegtuigen. China annuleerde naar aanleiding van deze overeenkomst enkele contracten met Franse bedrijven en gelastte voorts de sluiting van het Franse consulaat in Kanton. Een eventuele leverantie van Franse onderzeeërs aan Taiwan zal naar verwachting de betrekkingen tussen Parijs en Peking verder onder druk zetten. China is sterk gekant tegen de verkoop van militair materieel aan Taiwan, omdat Peking het eiland als een afvallige provincie beschouwt. RDM
Nederland en Duitsland hebben onder Chinese druk afgezien van hun plannen oorlogsschepen en onderzeeërs aan Taiwan te verkopen. De hoop van Nederland in ruil daarvoor door de Chinezen flink beloond te worden in de vorm van een grote hoeveelheid orders is tot nu toe niet bewaarheid geworden.
Staatssecretaris voor buitenlandse handel Yvonne van Rooy verklaarde in november, naar aanleiding van de Franse Mirage-leveranties, dat Nederland geen directe plannen heeft Taiwan alsnog onderzeeërs te leveren. Een maand later stelde ze dat de Rotterdams werf RDM, waar de Nederlandse onderzeeërs gebouwd worden, wel een belangrijke leverancier kan zijn voor Taiwan.
De bewindsvrouw wees erop dat Taiwan nog beschikt over tekeningen van onderzeeboten die in 1982 door de Rotterdamse werf Hilton-Feijenoord zijn geleverd. Onderdelen voor de tien jaar oude onderzeeërs zouden volgens Van Rooy goed door de RDM kunnen worden geleverd. RDM liet gisteren weten op de eventuele Franse leverantie van onderzeeërs aan Taiwan geen commentaar te willen geven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's