Falende decentralisatie kost half miljard
Kamer geïrriteerd over gebrekkige informatie
DEN HAAG - Het kabinet dreigt geconfronteerd te worden met een extra financiële tegenvaller van een half miljard gulden. Deze strop wordt veroorzaakt door het te trage tempo waarin de overdracht van rijkstaken naar provincies en gemeenten, de decentralisatie, verloopt. De Tweede Kamer wil van staatssecretaris De Graaff-Nauta van binnenlandse zaken op korte termijn opheldering over de falende decentralisatie.
De tegenvaller van een half miljard gulden komt bovenop de 8 miljard die het kabinet in de begroting voor 1994 moet bezuinigen om het financieringstekort overeenkomstig de afspraken in het regeerakkoord terug te dringen. Tot decentralisatie was twee jaar geleden besloten bij het opmaken van de tussenbalans, de bezuinigingsoperatie die in deze kabinetsperiode 17,5 miljard gulden moest opleveren.
Het kabinet had gehoopt met de decentralisatie in deze kabinetsperiode 550 miljoen gulden te kunnen besparen. Want in de visie van het kabinet werkt overheveling van taken van Rijk naar provincies en gemeenten kostenbesparend, omdat de lagere overheden die taken efficiënter kunnen uitvoeren. Ambtelijke berekeningen hebben uitgewezen dat de besparingen in deze kabinetsperiode slecht enkele tientallen miljoenen guldens zullen belopen.
In 1993 zou de decentralisatie 275 miljoen hebben moeten opbrengen.
Aardgas
Maar minister Kok van financiën voorzag in 1992 al dat die bezuiniging niet zou worden gerealiseerd. Daarom heeft hij in de Miljoenennota 1993 een alternatieve dekking aangegeven. Het 'gat' is opgevuld met inkomsten uit de export van extra aardgas.
De vaste kamercommissie voor binnenlandse zaken is inmiddels behoorlijk geïrriteerd geraakt over de trage en gebrekkige manier waarop de verantwoordelijke bewindspersoon, staatssecretaris De Graaff-Nauta, de Kamer informeert over het verloop van de decentralisatie. De Graaff-Nauta heeft vragen om informatie uit de Kamer en de kamercommissie steeds afgedaan met de mededeling dat de gesprekken met provincies en gemeenten over de overheveling van taken nog gaande waren.
Akkoord
Het kabinet sloot eind vorig jaar een akkoord met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het samenwerkingsverband van alle gemeenten in ons land. In dat akkoord zijn voorstellen over decentralisatie van taken van Rijk naar gemeenten opgenomen, die bij elkaar 8 miljard gulden omvatten. Van die 8 miljard moet 6,5 miljard gulden nog concreet worden ingevuld, zo zei het PvdA-kamerlid De Cloe gisteren. Met het samenwerkingsverband van de provincies, het Interprovinciaal Overleg (IPO), heeft het kabinet tot nu toe nog geen akkoord bereikt.
De Cloe heeft intussen aan de kamercommissie het voorstel gedaan binnenkort vertrouwelijke gesprekken te voeren met VNG en IPO over het verloop van de besprekingen tussen De Graaff-Nauta en deze organisaties. De PvdA'er meent dat de Kamer zelf maar op informatie moet uitgaan als de staatssecretaris daarmee niet over de brug komt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's