Russisch parlement wil spoedzitting Congres
Nieuwe uitdaging aan adres Jeltsin
MOSKOU (RTR) - Het Russische parlement, de Opperste Sowjet, heeft vandaag opgeroepen tot het houden van een spoedzitting van het Congres van Volksafgevaardigden, het hoogste orgaan in Rusland, over de machtsstrijd die zich afspeelt tussen het parlement en president Boris Jeltsin.
De Opperste Sowjet stemde met grote meerderheid voor het bijeenroepen van het Volkscongres op 10 maart. Het besluit betekent een nieuwe uitdaging aan het adres van Jeltsin en diens pogingen hervormingen door te voeren.
Het Volkscongres komt gewoonlijk twee keer per jaar bijeen en zou zonder meer een zitting moeten houden in april. In dit geval gaat het om een spoedzitting, die een beslissing moet nemen over de deling van de macht tussen parlement en president.
Volgens conservatieve parlementsleden moet dit uitgebreide parlement op 10 maart in buitengewone zitting bijeenkomen om het voor 11 april geplande grondwettelijk referendum af te gelasten. Deze volksraadpleging, waaraan president Boris Jeltsin nog altijd vasthoudt, is bedoeld om een nieuwe grondwet in te voeren, die duidelijkheid schept in de machtsverdeling tussen president en parlement.
Staatsgreep
Parlementsvoorzitter Roeslan Chasboelatov zei dat het parlement vandaag opnieuw bijeen zou komen en dat Jeltsin dan uitleg moet geven over zijn gesprek met het opperbevel van de Russische strijdkrachten. In de omgeving van Jeltsin wordt het verschijnen van de president in het parlement echter hoogst onwaarschijnlijk geacht. Hij heeft voor vandaag een kabinetsberaad belegd.
Chasboelatov en andere conservatieve parlementsleden zijn verontrust over Jeltsins onderhoud, woensdag, met de legertop. Zo zei Chasboelatov dat de miinister van defensie. Pawel Gratsjev, moet aftreden als „dergelijke onderonsjes zich herhalen". Volgens het dagblad Izwestia hebben de militairen Jeltsin te kennen gegeven „beslissende maatregelen" te nemen om een einde te maken aan de machtsstrijd tussen hem en het parlement. Dit nieuws leidde in Moskou direct tot geruchten dat Jeltsin met hulp van de strijdkrachten het parlement buiten werking wil stellen.
Dergelijke geruchten zijn niet vreemd. Dinsdag dreigde Jeltsin het parlement al met een „laatste optie" van radicale maatregelen als het zijn voorstellen om de machtsstrijd te beëindigen niet zou aanvaarden. Hij zinspeelde daarbij op het instellen van een presidentieel bestuur en het uitroepen van de noodtoestand.
Daarvoor heeft de president wel de steun van het leger nodig. Waarnemers denken echter dat hij niet op die steun kan rekenen. Door de vele ontslagen binnen de strijdkrachten en de sterk gedaalde levensstandaard in Rusland groeit onder de militairen de onvrede.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's