Zambiase president roept noodtoestand uit
Zoon van ex-leider Kaoenda gearresteerd
LOESAKA (AFP/RTR) - President Frederick Chiluba van Zambia heeft gisteren in zijn land de noodtoestand uitgeroepen. Een zoon van de vroegere president Kenneth Kaoenda van Zambia, majoor Wezi Kaoenda, is vanmorgen met zes anderen gearresteerd op verdenliing van het beramen van een coup. Dat heeft de Zambiase minister van buitenlandse zalien Vernon Mwaanga meegedeeld.
Mwaanga zei in een telefonisch interview vanuit Loesaka dat de noodtoestand die Chiluba gisteren uitriep, te maken had met het plan voor de staatsgreep. Deelnemers aan de samenzwering zouden radicale leden zijn van de voormalige eenheidspartij, Unip (Verenigde Nationale Onafhankelijkheidspartij), die nu in de oppositie is.
Chiluba trad niet in bijzonderheden. „De politieke stabiliteit van het democratische systeem is vergiftigd. Daarom gebruik ik mijn grondwettelijke macht om de noodtoestand uit te roepen", aldus Chiluba in een toespraak voor radio en televisie gisteren.
Onder de noodtoestand kan de politie mensen oppakken zonder dat ze een aanhoudingsbevel hoeft over te leggen. De Zambiase grondwet bepaalt, dat het parlement moet instemmen met een verlenging van de noodtoestand nadat die een week van kracht geweest is.
Een week geleden had een Zambiase krant een actieplan tot burgerlijke ongehoorzaamheid gepubliceerd dat was opgesteld door de voormalige eenheidspartij UNIP (Verenigde Partij voor de Nationale Onafhankelijkheid). Dit plan, met de codenaam "keuze nul", was op papier gezet door Wezi Kaoenda, de zoon van ex-president Kenneth Kaoenda, en behelsde een reeks stakingen en betogingen met het doel de economische activiteit tot stilstand te brengen.
Verrassing
Er is sprake van vijandigheid tussen de regerende Beweging voor Meerpartijen-democratie en de UNIP smds Chiluba bij verkiezingen in oktober 1991 Kenneth Kaoenda versloeg. Kaoenda was 27 jaar staatshoofd van het Oostafrikaanse land.
De bekendmaking kwam als een volslagen verrassing omdat er de laatste tijd geen demonstraties, protesten of andere uitingen van burgerlijke onrust in Zambia hebben plaatsgehad. Waarnemers zien de beslissing van Chiluba dan ook als een poging de kritiek op zijn 17 maanden oude regering in de mond te snoeren. De oppositie beschuldigt de regering van corruptie en de economie van Zambia lijdt onder een jaarlijkse inflatie van 200 procent.
In oktober 1991 won Chiluba overtuigend de verkiezingen, die vreedzaam verliepen en een einde maakten aan de macht van Kenneth Kaoenda. Vorige week berichtte de Zambiase pers dat de partij van Kaoenda plannen zou hebben Zambia onbestuurbaar te maken door stakingen en rellen te organiseren. Bewijzen hiervoor werden echter niet gevonden tijdens huiszoekingen bij partijleden van Kaoenda. FREDERICK CHILUBA
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's