WVC eist miljoenen terug van gemeenten
Niet gebruikt geld kinderopvang moet terug
DEN HAAG (ANP) - De gemeenten moeten in totaal 30 miljoen gulden terug betalen aan het ministerie van WVC. Het gaat om geld dat zij in 1990 hebben gekregen voor uitbreiding van kinderopvang maar in dat jaar niet hebben uitgegeven. WVC vordert dit geld nu terug. De vier grote steden hebben hierop verontwaardigd gereageerd.
De vier betrokken wethouders schrijven in een brief aan de minister dat volgens hen de afrekening zo flexibel mogelijk zou zijn in verband met het slagen van de stimuleringsregeling. „Het tegendeel is nu echter het geval", aldus de vier wethouders. Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam moeten vijf miljoen gulden terug betalen. Geld dat al is uitgegeven. Volgens de wethouders betekent terugbetalen dat zij minder kindplaatsen kunnen realiseren.
Aangepast
Volgens een woordvoerder van WVC wisten de gemeenten dat zij het geld moesten terugbetalen. „De gemeenten hebben in 1990 geld gekregen dat zij in dat jaar moesten gebruiken voor kinderopvang. Net zoals bij elke andere subsidieregeling moet geld dat daarvoor niet is gebruikt, worden terugbetaald", aldus een woordvoerder.
De subsidieregeling is inmiddels, op verzoek van de gemeenten, aangepast. Voor 1990 gold dat de kindplaats aan het eind van het jaar daadwerkelijk gerealiseerd moest zijn. Was het gebouw nog in aanbouw dan telden die uitgaven niet mee, aldus een WVC-woordvoerder. Gemeenten hebben nu langer de tijd gekregen om kindplaatsen op te zetten.
Volgens de vier grote steden vordert WVC het geld terug om tekorten op de begroting van de jeugdhulpverlening te dekken. „Het is onterecht dat zo geld aan de kinderopvang wordt getrokken", schrijven zij.
Gat vullen
Een woordvoerder van WVC erkent dat het geld, met instemming van het ministerie van financiën, naar de begroting jeugdhulpverlening gaat om daar tekorten te dekken. „De gemeenten moeten het geld niet terugbetalen zodat de minister dat gat kan dekken. Zo werkt het niet", aldus de woordvoerder. gisch Gouda zijn zonder Golda? Er wordt bijzonder werk geleverd en een nieuw depot is hard nodig. We hebben wat alternatieven. Ik ga me binnen het college binnenkort ook sterk maken voor een part-time stadsarcheoloog. Maar financieel zitten we krap. Het rijk kort ons stadsvernieuwingsfonds komend jaar met de helft. Gelukkig zijn we een van de vier onderzoeksgemeenten, waar de vitahteit van het beschermd stadsgezicht wordt onderzocht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's