Leger maant Jeltsin tot resoluut optreden
Parlement wil opheldering van president
MOSKOU (RTR/AFP) - Het parlement van Rusland heeft president Boris Jeltsin uitgenodigd opheldering te geven over het onderhoud dat hij gisteren heeft gehad met het opperbevel van de Russische strijdkrachten. De, voor het merendeel conservatieve, afgevaardigden willen dat Jeltsin morgen in het parlement verschijnt voor een toelichting.
De parlementsleden zijn gealarmeerd door de besprekingen die Jeltsin en de legertop hebben gevoerd. Het dagblad Izwestia meldde gisteren dat het leger Jeltsin te kennen had gegeven „beslissende maatregelen" te nemen om een einde te maken aan de rnachtsstrijd tussen parlement en president. Dit nieuws leidde in Moskou direct tot geruchten dat Jeltsin met hulp van de strijdkrachten het parlement buiten werking zou willen stellen.
Een voorstel van afgevaardigde Baboering om Jeltsin te verplichten de notulen van het gesprek met de legrleiding openbaar te maken, haalde het niet. Parlementsvoorzitter Roeslan Chasboelatov, de belangrijkste opponent van Jeltsin, waarschuwde daarop minister van defensie Pavel Gratsjev dat deze zou moeten aftreden als dergelijke onderonsjes zich zouden herhalen. Gratsjov heeft herhaaldelijk gezegd dat het leger zich buiten de politiek zal houden.
Na de vergadering met Gorbatsjov drong Gratsjov er bij journalisten op aan elke suggestie dat de generaals in Moskou bijeen zouden zijn gekomen met het oog op een staatsgreep, uit de weg te ruimen. De buitengewone vergadering volgde op een uitgebreide bijeenkomst van de Veiligheidsraad, het hoogste orgaan voor binnen- en buitenlandse veiligheid, over het diplomatieke en militaire beleid van Rusland.
Uiteenvallen
Eerder op de dag had Jeltsin gewaarschuwd dat Rusland uiteen zal vallen in tientallen staatjes „die elkaar altijd zullen blijven bestrijden" als niet snel een einde komt aan het politiek geruzie. Tijdens een bijeenkomst in het Kremlin zei Jeltsin dat er een compromis over de machtsdeling bereikt moet worden met het Congres van Volksafgevaardigden. Blijft overeenstemming uit, dan zal Rusland uiteengereten worden in 50 tot 60 staatjes, aldus Jeltsin. Hij zei ervan uit te gaan dat het Congres het niet zo ver zal laten komen. Zijn uitspraken herinneren aan uitlatingen van ex-president Michail Gorbatsjov in 1991, toen de Sowjet-Unie op het punt stond uiteen te vallen.
In een poging zijn politieke achterban te mobiliseren, had Jeltsin dinsdag gezegd dat hij bereid was tot „extreme maatregelen" om zijn economische hervormingsmaatregelen door te drukken. Tot die maatregelen zou onder meer het uitroepen van presidentieel bestuur kunnen behoren, waardoor Jeltsin bij decreet zou kunnen regeren en het Congres zou passeren.
Gisteren slikte Jeltsin echter veel van die woorden in. „We moeten verzoening zien te bereiken en extreme stappen vermijden", zei de president. Jeltsin lijkt een tweede nederlaag in het Congres te willen voorkomen.
Jeltsin zei dat hij het dagelijkse parlement, de Opperste Sowjet, heeft gevraagd akkoord te gaan met een grondwettelijke regeling voor de machtsdeling. De Opperste Sowjet komt vandaag bijeen om de agenda voor het komende Congres op te stellen. Als het Congres zijn voorstellen verwerpt wil Jeltsin een referendum houden om de directe mening van de Russen te horen.
Stabilisering
De president zei gisteren dat hij ervan overtuigd is dat de economische crisis in Rusland zich dit jaar zal stabiliseren. Hij wees er op dat er al meer goederen in de winkels liggen dan enige tijd geleden, „hoewel de stijgende prijzen een probleem blijven".
Wil Jeltsin toch „extreme maatregelen" nemen, dan heeft hij daarvoor de steun moeten van het leger nodig. Maar het valt te betwijfelen of hij op die steun kan rekenen. Door oYitslagen op grote schaal binnen de strijdkrachten en de sterk gedaalde levensstandaard in Rusland, groeit onder de militairen de onvrede over de machthebbers. De inflatie in Rusland bedroeg vorig jaar 2500 procent en de produktie daalde met 20 procent, en voorlopig wijst nog niet veel op verbetering.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's