Opiniebladeren
De miskoop van de KLM, luidt de kop boven het artikel in Vrij Nederland waarin een poging wordt gedaan de gang van zaken bij de wankelende Amerikaanse luchtvaartreus North West te reconstrueren. De twee topmanagers van het bedrijf, Al Checci en Wilson staan bekend als de "fly boys" van de States, maar zijn afkomstig uit het hotelwezen. Veel verstand van luchtvaart hebben ze niet, zo citeert Vrij Nederland Amerikaanse zegslieden.
Kocht de KLM zich in in een stervende onderneming, zo luidt de prangende vraag die na lezing van het artikel overblijft. De toestand van North West is deplorabel. Er is een grote schuldenlast, de verliezen zijn gigantisch en de luchtvloot is op één na de oudste van de VS: 381 vliegtuigen met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar, waarvan 117 DC-9's ouder dan 23 jaar. Miljardenorders bij Boeing en Airbus moesten worden afgezegd vanwege de financiële situatie.
Desalniettemin zorgt het management van North West goed voor zichzelf, aldus Vrij Nederland, dat citeert uit het Amerikaanse investeerdersblad Barron's. Sinds Al Checci en z'n vrinden de zaak overnamen, in 1989 stegen de algemene en administratieve kosten met 51 procent. Wat valt daar zoal onder? „Zeventig executives werden gepromoveerd tot vice-president met aanzienlijke emolumenten. (...) En een jaarlijkse management fee (toeslag, red. RD) van 10 miljoen dollar voor Checchi & Associates".
De Amerikaanse vakbonden vestigen voor een deel hun hoop op de KLM, weliswaar minderheidsaandeelhouder bij North West, maar met een grote know how op luchtvaartgebied. In ruil voor loonsverlaging eisen de bonden meer bestuurlijke invloed. Tevens leggen zij contacten met hun Nederlandse collega's.
Verder in Vrij Nederland veel aandacht voor de memoires van dr. L. de Jong, die 10 maart bij de SDU verschijnen.
Genetische goudmijn
Elsevier duikt in de archieven van de mormonen in Salt Lake City, waar in een atoomvrije bunker in een berg, na jaren van noeste arbeid de namen van twee miljard overledenen geregistreerd staan. Sinds de eeuwwisseling leggen de mormonen zich met een geweldige ijver toe op het verzamelen van hele geslachtsregisters.
Thans worden de modernste en snelste computers en optische scanners hiervoor gebruikt. De reden hiervoor is het geloof dat met de doop voor de doden en het alsnog sluiten van een hormonenhuwelijk het zieleheil van de doden wordt gediend.
Honderdvijftig mormonenteams reizen thans rond de wereld om, gewapend met microcamera's, burgerlijke standen vast te leggen. Vooral OostEuropa, Zuid-Amerika en Azië vormen momenteel het werkterrein nu Europa grotendeels afgegraasd is. Van de overleden Nederlanders vanaf 1500 tot heden zit volgens een mormonenwoordvoerder 95 procent in de archieven in Salt Lake City in de Amerikaanse staat Utah, het godsdienstige centrum van deze sekte.
Intussen hebben medici het grote belang van deze geweldige stamboomverzameling ontdekt voor de opsporing van erfelijke ziekten. Onderzoeker John Kastelein uit het AMC: „Wij ontdekten bij zeven mensen precies dezelfde fout in hun genen. Toch waren die mensen geen familie van elkaar. Via een jaar intensief stamboomonderzoek en zelfs familiereünies kwamen we er achter dat al die mensen uiteindelijk een gemeenschappelijk stamvader hadden in Andijk. De man leefde in de zeventiende eeuw. Dit onderzoek dat ons een jaar heeft gekost, hadden we in Salt Lake City in één middag kunnen doen".
Telefoons
De draadloze telefoon zet zijn opmars voort, aldus Elsevier. De aanschafprijzen dalen nog steeds, maar het mobiel bellen blijft duur omdat gebruik wordt gemaakt van het autotelefoonnet. Begin 1992 waren er 127.000 mobiele aansluitingen, nu zijn het er al 170.000. De goedkoopste telefoon kost circa 1000 gulden.
Wie kopen draagbare telefoons? Alle rangen en standen, van huisartsen, tot marktkooplui en taxichauffeurs en van zakenlieden tot drugshandelaars.
De angst dat draadloze telefoons, die op het lichaam worden gedragen, hersentumoren en leukemie kunnen veroorzaken vanwege de uitgezonden straling is wel in de VS, maar nog niet in Nederland doorgedrongen. In tegenstelling tot de VS geldt in ons land een maximum stralingscapaciteit van 1 Watt, maar de ongekeurde draagbare toestellen zenden vaak een sterkere straling uit. Het is trouwens niet eens 100 procent zeker, of die ene watt veilig is, aldus Elsevier.
In HP/De Tijd wordt in twee artikelen aandacht geschonken aan „racisme in Nederland". Er zijn weinig cijfers voorhanden. Maar de buitenlander Anil Ramdas vindt dat het in Nederland allemaal nogal meevalt. „Racisme is voor instellingen als de Anne Frankstichting en het CIDI het bestaansrecht, dus ze gaan overal naar op zoek. (...) Dat betekent dat ze rode draden construeren die er misschien niet zijn. De historicus Von der Dunk vult aan: „Organisaties als de Anne Frankstichting en het CIDI maken zich schuldig aan verwringing van de werkelijkheid. Met de regelmaat van de klok roepen zé dat Nederland afglijdt naar racisme en anti-semitisme. Tja, als je de hele dag niets anders te doen hebt...".
Hoogleraar etnische studies Penninx zet de organisaties in een positiever daglicht: „Op het moment dat je waakhonden hebt afgericht, beginnen ze weleens te blaffen als het onraad nog ver weg is. Maar dat betekent niet dat ze geen belangrijk rol vervullen".
Hervormd Nederland probeert in gesprek te komen met verkrachte moslimvrouwen in Bosnië. Verslaggeefster Slavenka Drakulic stuit op een muur van stilzwijgen. De geschonden vrouwen en hun familieleden willen het leed het liefst zo ver mogelijk wegstoppen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's