FNV-bond dreigt met stakingen in metaal
Wao'ers als sollicitant niet gewild
HOUTEN (ANP)-Als de werkgevers in de metaal- en electrotechnische industrie (200.000 werknemers) blijven weigeren mee te werken aan collectieve reparatie van het zogenoemde wao-gat, wordt er vanaf 15 maart gestaakt in de bedrijfstak. Dat heeft de Industriebond FNV gisteren besloten tijdens een bijeenkomst in Houten.
Vanaf 12 maart worden de eerste speldeprikken aan de werkgevers uitgedeeld, zo verklaarde een woordvoerder van de grootste bond in de metaal na afloop van de vergadering. Met poortacties en kantinebijeenkomsten wil de bond de druk op de werkgeversorganisatie FME langzaam opvoeren.
Mochten deze zachte actievormen geen succes hebben, dan zal de bond zijn leden raadplegen over 24-uursstakingen. Dat za voor het eerst gebeuren in de districten Dordrecht, Almelo, Assen en Utrecht. Welke bedrijven de bond op het oog heeft, wilde de woordvoerder niet zeggen.
De Industriebond FNV heeft steeds gezegd „heel voorzichtig" te willen zijn met stakingen, gezien de slechte economische situatie van veel bedrijven.
De Industrie- en voedingsbond CNV heeft nog geen standpunt ingenomen over met welke acties zij de FME onder druk gaat zittten. De CNV-bond is nog bezig met haar leden te raadplegen. Mocht de FME blijven weigeren een goede cao af te sluiten, dan kan het er, aldus een woordvoerder vamnorgen, op uitdraaien dat ook de CNV-bond het stakingspad op gaat.
Ook de Unie BLHP, de vakbond voor het middenkader, begeeft zich op het actiepad. De middelen die de bond daarvoor kiest, gaan echter veel minder ver dan die van de Industriebond FNV. De Unie begint met het organiseren van kantinebijeenkomsten en het overhandigen van petities aan directies.
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de metaalindustrie hepen vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag vast. Werkgevers en bonden konden het niet eens worden over de wao-kwestie.
Ziekenfondsen
De 9000 werknemers bij de ziekenfondsen zullen bij arbeidsongeschiktheid weinig merken van de kabinetsingrepen in de wao. De werkgevers zijn bereid serieus te kijken naar de voorstellen van de vakbonden om het zogenoemde wao-gat te repareren voor de hele bedrijfstak. In het voorstel van de bonden worden de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen aangevuld tot 70 procent van het laatst verdiende salaris. De regeling zou moeten gelden voor alle werknemers én moeten worden uitgevoerd door het bedrijfspensioenfonds.
De VNZ staat niet onwelwillend tegenover het voorstel, maar een definitief „ja" hebben de werkgevers nog niet laten horen. „De kip is aan het broeden", zei De Jong van de VNZ. „We moeten zien dat we een goed ei leggen, maar het is in ieder geval een positief broedproces. Ik heb de indruk dat we er best uitkomen".
Sollicitanten
De meeste werkgevers zijn volgens de FNV niet geïnteresseerd in arbeidsongeschikte sollicitanten. Slechts 12 procent van de werkgevers is bereid zich in te spannen om een gedeeltelijke wao'er in dienst te nemen. Van die 12 procent heeft in 1992 de helft daadwerkelijk een gedeeltelijk arbeidsongeschikte een baan bezorgd.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder een kleine 1000 personeelsfunctionarissen in ondernemingen en (overheids)instellingen. Volgens de FNV blijkt dat werkgevers de wao'ers over één kam scheren waardoor potentiële kandidaten voor een functie door hun wao-achtergrond bij voorbaat kansloos zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's