Militairen Suriname kregen alsnog geld
Melkert (PvdA) wil maatregelen tegen suppletie
DEN HAAG/PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse minister van defensie, Gilds, is veriieugd over de uitspraalc van de reclitbanli in Den Haag gisteren dat Nederland suppletiebetalingen moet doen aan Surinaamse militairen. Dat heeft de minister gisteravond laat meegedeeld in Paramaribo.
De rechtbank in Den Haag stelde gisteren twee Surinaamse militairen in het gelijk in een proces tegen het Nederlandse ministerie van defensie. Vierendertig militairen zouden aanspraak kunnen maken op de suppletie. De hoogte van de betalingen kan in de miljoenen guldens lopen.
Nederland stelde de betalingen in toen Suriname onafhankelijk werd. Beroepsmilitairen die overgingen naar het Surinaamse leger en hun Nederlanderschap opgaven, kregen hiervoor financiële compensatie. Nederland stopte de betahngen na de zogeheten Decembermoorden in 1982. Die stopzetting vindt de rechtbank onrechtmatig en in strijd met het Koninklijk Besluit van 1977, waarin het recht op suppletie is geregeld. Er is volgens de rechtbank door eigen toedoen van de overheid een onrechtmatige situatie ontstaan doordat met een Koninklijk Besluit (KB) in 1987, met terugwerkende kracht, de betalingen officieel werden gestopt.
Bouterse
Volgens de advocaat van de militairen, R. van den Heuvel, kunnen de uit te betalen bedragen oplopen tot een half miljoen gulden per persoon. Of alle 34 militairen, tot wie ook voormalig legerbevelhebber Desi Bouterse zou behoren, daadwerkelijk aanspraak kunnen of zullen maken op de suppletie, is volgens hem onzeker. Dit omdat het militair gezag in Suriname destijds wel werd ingelicht over de stopzetting van de betalingen. Militairen kregen evenwel geen persoonlijk bericht.
Ondenkbaar
De rechtbank stelde in de uitspraak dat stopzetting van de betalingen alleen gerechtvaardigd is als vast zou staan dat de betrokken mihtairen bij de Decembermoorden waren betrokken. Dat is niet gebleken.
Het PvdA-kamerlid Melkert zei in een reactie dat het ondenkbaar is dat Nederland financiële compensatie verstrekt aan Surinaamse militairen die op enigerlei wijze bij de Decembermoorden waren betrokken. Het kamerhd heeft over de kwestie schriftelijke vragen gesteld aan de ministers Kooijmans van buitenlandse zaken en Ter Beek van defensie.
Hij wil van beiden onder meer weten of ze in beroep gaan tegen de uitspraak. Het ministerie van defensie in Den Haag beraadt zich of er hoger beroep tegen het vonnis wordt ingesteld, aldus het departement.
Gilds zei goed te begrijpen dat Melkert vragen wil stellen. „Ik kan me voorstellen dat de Decembermoorden, die een schokeffect teweeg brachten, erbij worden gehaald. Maar de vraag of die met stopzetting van de suppletie gepaard moesten gaan, is door de rechter gelogenstraft". De minister heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat de overeenkomst over suppletie tussen Nederland en Suriname door beide landen is goedgekeurd en niet eenzijdig kon worden opgezegd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's