Pilletjes per post
Geneesmiddelen schriftelijk bestellen, brengt risico's met zich mee
Volgens de KNMP werkt een postorderbedrijf in geneesmiddelen verkeerd medicijngebruik in de hand en kunnen de medicijnen gemakkelijk kwijtraken bij de post. Geové wijt deze reactie aan de zorg om omzetsverlies voor apothekers. R. van de Kraats, drogist in Veenendaal en sinds mei eigenaar van het nieuwe geneesmiddelenpostorderbedrijf "De Nieuwe Lente", trekt zich van het geharrewar niets aan. Er is één verschil: de medicijnen die zijn bedrijf verstuurt, zijn „van eigen receptuur en gemaakt op 100 procent natuurlijke basis".
„Ik kan me voorstellen dat er vanuit de medische sector tegen het idee van Geové geageerd wordt", zegt Van de Kraats. „Het gaat daar om reguliere geneesmiddelen die op een Wehkampmanier verkrijgbaar zouden worden. Die geneesmiddelen hebben risico's en bijwerkingen. Stel je voor dat er valium met de post meegaat en onderweg onderschept wordt Lui uit de criminele sfeer zijn daar zo in thuis. Ik verwacht daarom niet dat een medisch postorderbedrijf erdoor komt. Naar de patiënt toe is het ook riskant Natuurlijk speelt concurrentie- overweging een rol, maar ik geloof toch dat het gevaar voor de gezondheid het grootste struikelblok is".
Onschuldig
Ons bedrijf is iets anders, vindt Van de Kraats. Hij verwacht niet dat de KNMP daar bezwaar tegen heeft „De argumenten voor de bezwaren tegen Geové gelden niet voor ons. Wij gebruiken volkomen onschuldige natuurgeneesmiddelen, zonder bijwerkingen". Via het nieuwe postorderbedrijf kunnen mensen met een erkende homeopaat in contact komen. Wie zijn klachten op papier zet krijgt een schriftelijk consult Naar de patiënt toe is dit een enorme drempelverlaging", aldus Van de Kraats. „Mensen schrijven nu eenmaal gemakkelijker. Men kan anoniem blijven. Financieel is het ook aantrekkelijker: het consult is gratis en vrijblijvend. Het is dus niet zo dat er gelijk een heel pakket medicijnen op de stoep staat zonder dat iemand wil". Advertenties -tot nu toe alleen in het RD geplaatstbrachten een kleine honderd brieven binnen. Volgens Van de Kraats ging 80 tot 90 procent van de schrijvers over tot nabestelling.
Urgent
Het feit dat er in een briefwisseling meer tijd gaat zitten dan in een bezoekje aan de dokter, ziet Van de Kraats niet als een probleem: „We gaan ervan uit dat de mens verstandig genoeg is met urgente klachten gewoon naar de huisarts te stappen. Iemand die plotseling ernstige hartklachten krijgt gaat echt niet op z'n gemak een briefje schrijven. Over het algemeen zijn het chronische klachten waarmee men komt maag- of darmstoornissen, hyperventilatie of maandenlange overspannenheid".
Rare dingen
G. J. H. Voituron van de KNMP heeft echter ook in een postorderbedrijf in homeopatische middelen weinig vertrouwen. Hij kan er kort over zijn: „Laat ik vooropstellen dat de meningen over homeopathie verdeeld zijn. Wij adviseren het publiek dat tóch homeopatische middelen koopt deze bij de apotheek te halen, omdat wij de mensen ervan kunnen verzekeren dat er geen rare dingen gebeuren. Als medicijnen geen bijwerkingen hebben, hebben ze ook geen werking en is het dus oplichterij. Als ze wel werken, kunnen ze ook bijwerkingen hebben en is het niet verantwoord er een postorderbedrijf in te beginnen".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's