Fotograferen is fascinerend
Stokpaardje
Dank zij de moderne techniek is fotograferen een fluitje van een cent. Kijken, afdrukken en... klik, de foto is gemaakt. Op die manier staat iedereen en alles er haarscherp op. Tot volle tevredenheid van iedereen die alleen maar fotografeert om herinneringen aan bepaalde gebeurtenissen, zoals een vakantie of een feest, vast te leggen. Steeds meer mensen willen echter meer uit hun fototoestel halen en ontdekken dat fotograferen ook een geweldige hobby kan zijn.
Uit een recent gehouden NIPO-consumentenonderzoek is gebleken dat maar liefst 1,1 miljoen Nederlanders fotograferen als hobby beschouwen. Bijna een kwart van die foto-hobbyisten bezit een eigen donkere kamer, waar men zelf foto's ontwikkelt en afdrukt. Hobbyisten fotograferen dan ook veel meer dan niet-hobbyisten (gemiddeld twee en een half keer zoveel) en dan vooral onderwerpen als natuur en landschappen, steden, monumenten, gebouwen en dieren.
Fotoclub
Veel hobbyisten hebben zich aangesloten bij een plaatselijke of regionale fotohobbyclub. Daar kan men met andere foto-hobbyisten over fotograferen praten en zo ideeën uitwisselen. Door het zien van werk van anderen wordt men steeds weer gestimuleerd in het zoeken naar nieuwe en creatieve fotomotieven. Leden krijgen aan de hand van eigen fotowerk adviezen en tips en men kan er met alle mogelijke vragen terecht. De Fotobond, waar vrijwel alle fotoclubs bij zijn aangesloten, kan u het adres geven van een club in uw omgeving. Het adres van de Fotobond BNAFV is Urkhovenseweg 528, 5641 KV Eindhoven.
In Nederland verschijnen verschillende fotobladen, waarin veel aandacht is voor fotografie als hobby. In deze bladen zijn onder andere de nieuwste technische ontwikkelingen, testrapporten, boeken en rapportages te vinden. Bij veel fotospeciaalzaken en in de boekhandel zijn de maandbladen Focus, Foto en Foto & Doka verkrijgbaar.
Bureau Voorlichting Foto Film Video geeft een drietal minicursussen uit. Handzame boekjes waarin op heldere wijze de belangrijkste basisprincipes van fotografie, diaseries en het werken in oe Doka (donkere kamer) worden uitgelegd. Er is een algemene minicursus "Fotograferen" (9,95 gulden), een cursus "Klank/diaseries" (5,95 gulden) en een minicursus "Doka" (5,95 gulden). De cursussen zijn verkrijgbaar in de fotospeciaalzaak of door het juiste bedrag over te maken op postgirorekening 338 van Bureau Voorlichting Foto Film Video te A peldoorn, onder vermelding van de titel(s) en aantallen van de door u gewenste minicursussen.
Oog voor detail
Dat fotografie een boeiende hobby is, hebben velen al ontdekt. U heeft immers de keuze uit een oneindige hoeveelheid onderwerpen en fotomotieven. Fotograferen is daarom vooral een kwestie van goed kijken. Kijken naar alles wat zich om je heen afspeelt. Oog hebben voor details is daarbij van belang. Want juist in de schijnbaar alledaagse zaken gaat vaak een boeiende opname schuil.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 februari 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 februari 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's