Nekkramp bij vijf scholieren in R'dam
Grote ongerustheid onder ouders leerlingen
ROTTERDAM (ANP) - Op de openbare basisschool De Mare in Rotterdam-Zuid is bij vijf leerlingen nekkramp vastgesteld. Ze zijn in het ziekenhuis opgenomen en maken het naar omstandigheden goed. Dat heeft de GGD voor Rotterdam en omstreken gisteren meegedeeld.
Volgens de GGD is het vrij uitzonderlijk dat zich vijf gevallen van nekkramp op één school voordoen. Vier van de vijf kinderen zitten in dezelfde groep. Twee van de betrokken kinderen komen uit één gezin.
De nekkramp-gevallen hebben grote ongerustheid onder de ouders van leerlingen teweeggebracht. Volgens de GGD heeft het echter geen zin om de school te sluiten. De infectie met de bacterie die nekkramp veroorzaakt, heeft al plaatsgevonden. Bovendien vindt de infectie ook buiten de school plaats. De GGD sluit dan ook niet uit dat de komende dagen bij nog meer leerlingen nekkramp wordt vastgesteld. De incubatietijd, de tijd tussen de infectie en het moment van ziek worden, bedraagt bij nekkramp maximaal tien dagen.
De GGD heeft ouders van de leerlingen van De Mare geadviseerd attent te zijn op ziekteverschijnselen. Ook alle huisartsen in Rotterdam zijn gewaarschuwd. De symptomen van nekkramp zijn koorts, hoofdpijn, braken en uiteindelijk stijfheid in de nek. De ziekte is goed te behandelen, maar tegen het krijgen van nekkramp is weinig te doen. Slechts tegen bepaalde vormen van nekkramp is vaccinatie mogelijk.
Bacterie
Zo'n 10 tot 15 procent van de bevolking is drager van de bacterie die nekkramp veroorzaakt. De bacterie zit meestal in de neus- en keelholte en kan door hoesten of niezen worden overgedragen. Meestal worden dragers van de bacterie niet ziek, maar bij een verminderde weerstand kan de bacterie opeens de kop opsteken.
Meningitis, zoals nekkramp ook genoemd wordt, komt in Nederland vrij vaak voor. Jaarlijks krijgen nu nog 700 tot 800 kinderen ernstige aandoeningen door de zogeheten bacterie Haemophilus Influenza B (HIB). Daarbij gaat het in de helft van de gevallen om meningitis. Een kleine 10 procent van de behandelde kinderen houdt restverschijnselen over als gehoorverlies, blindheid, verlammingen, epilepsie en evenwichtsstoornissen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 februari 1993
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 februari 1993
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's