Een puzzel voor de aannemer
Nieuw gebouw Cheider in november gereed
AMSTERDAM - De nieuwbouw van de orthodox joodse scholengemeenschap het "Cheider" zal in november worden opgeleverd. Zakelijk directeur drs. J. H. Sanders zegt tevreden te zijn over de op gang gekomen geldstroom, hoewel nog een gat gevuld moet worden van ongeveer driekwart miljoen gulden. Het nieuwe gebouw, inclusief de grond, kost in totaal negen miljoen.
Momenteel is de school nog gehuisvest in twee oude bouwvallige gebouwtjes, een opgeknapte boerenschuur en een caravan op het schoolplein. Afgelopen november werd de eerste steen gelegd voor een nieuw schoolgebouw, „veel gefriemel op een klein oppervlak".
De financiering van de nieuwbouw komt grotendeels ten laste van de overheid. Het Cheider (joods voor huiskameronderwijs) moet echter zelf 2,75 miljoen gulden bij elkaar brengen. Ruim 2 miljoen is binnen. Sanders: „Protestants Nederiand heeft zich uitstekend gedragen. Opmerkelijk is dat we ook veel giften uit het rooms-katholieke zuiden van het land hebben ontvangen. Onder rooms-katholieken lijkt men bezig met een inhaaloperatie. Er is daar kennelijk een toenemend respect voor joden. Vanuit Friesland, waar veel joden ondergedoken zijn geweest, is ook opvallend veel geld gekomen". Verschillende fondsen (onder andere het Nationale Jeugdfonds Jantje Beton, de Algemene Loterij Nederland en de Bernard van Leer-foundation) deden een duit in het Cheider-zakje. Paginagrote advertenties in het dagblad Trouw, mailings naar particulieren, brieven naar christelijke werkgevers en onderhandelingen in Canada en de Verenigde Staten leverden het nodige op, waarvan „vooral het resultaat van de brieven aan particulieren verbluffend was", aldus Sanders. De stichting "Vrienden van het Cheider" zal komende maand namens de gereformeerde gezindte 150.000 gulden overhandigen.
Gescheiden les
Het nieuwe Cheider staat enkele honderden meters van de oude locatie in het Amsterdamse Buitenveldert. De 4400 vierkante meter moet voldoen aan heel specifieke eisen. Het symmetrische gebouw heeft namelijk twee identieke vleugels, een voor jongens en een voor meisjes. Zij krijgen gescheiden van elkaar les. De nieuwe school bestaat uit drie verdiepingen, met twee peuterzalen, een 'personeelscrèche', zeven basisonderwijslokalen, mavo-, havo- en vwo-lokalen, drie ruimten voor speciaal onderwijs, een kamer voor de beveiliging, een schoolzaal en een synagoge. Om de school komt een hek, op de begane grond kogelvrij glas en op de eerste en tweede verdieping splintervrij glas. „Het is voor de aannemer een aardige en best moeilijke puzzel, maar tot nu toe loopt alles als een trein", aldus Sanders.
Het gebouw biedt ruimte aan 350 tot 400 leerlingen. „We vormen in de joodse gemeenschap slechts een klein, maar wel hardnekkig puntje. De gezinnen waaruit onze kinderen komen, zijn relatief groot. Op dit moment zijn het zo'n zeventig a tachtig gezinnen, die in totaal 230 kinderen hierheen sturen, maar dit aantal neemt nog steeds toe. Er is een groei richting de orthodoxie te zien, een stuk bewustwording. Geleidelijk gaan steeds meer joden een duidelijk religieuze invulling geven aan hun jood zijn. Het Cheider speelt in dit bewustwordingsproces een rol".
De dichtstbijzijnde soortgelijke orthodox joodse school bevindt zich in Antwerpen of Londen. Het spreidingsgebied van het Cheider is dus vrij groot. „Dat vraagt van de ouders nogal wat organisatie voor het heen en weer pendelen van hun kinderen", aldus Sanders.
Eigen levenssfeer
De helft van de scholieren komt oorspronkelijk uit het buitenland (Israël, Frankrijk, Zwitserland, België en de Verenigde Staten). Deze leerlingen krijgen extra Nederlandse lessen. Daarnaast heeft de school een landelijk hoog gemiddeld aantal kinderen die extra begeleiding nodig hebben. Zij zijn spraakgestoord, hebben emotionele storingen of niet-zichtbare lichamelijke handicaps. „Nee, onder joden zijn niet meer kneusjes te vinden dan elders. Maar het is onze keuze deze langzaam, moeilijk lerende en zeer moeilijk lerende kinderen zo lang mogelijk op school te houden. We willen ze binnen hun eigen levenssfeer laten. Voor elk kind vechten we. Als het personeel ten slotte moet erkennen dat, zelfs met ingeroepen hulp van buiten het niet meer lukt, moeten we zuchtend en met lede ogen het kind elders plaatsen. De grens wanneer we die beslissing nemen, is moeilijk te definiëren en ligt per kind verschillend".
„Lang niet alle extra aandacht voor deze kinderen wordt door subsidies gedekt. De kosten van het Cheider zijn dan ook een permanente zorg. Het is een hardnekkig gerucht dat al ons onderwijs alleen betaald mag worden met 'joods geld'. Die eis geldt alleen voor de specifiek joodse vakken, zoals de kennis van de Torah, oud-Hebreeuws en wetskennis.
Met het grote bedrag dat onze eigen ouders opbrengen, aangevuld met alle giften die wij ontvangen, redden we het nog steeds. Maar het blijft jongleren", aldus Sanders.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 februari 1993
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 februari 1993
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's