Poppenmaaksters van 16 tot 74 jaar
Poppen. Ooit was het kinderspeelgoed. Nu zijn veel volwassenen er even dol op als kinderen. Poppenbeurzen, poppenverzamelaars, poppendokters en poppenmaaksters bewijzen het. Tot de laatste groep hoort Lies van de Steeg uit Barneveld. Poppen maken en leren maken, is haar grote hobby.
Vanaf de kast kijkt een rijtje poppengezichtjes de woonkamer van Lies van de Steeg in. Blote Chineesjes met porseleinen hoofden wachten nog op hun kimonootjes, een meisje met mooie lange krullen is al voorzien van een feestelijke jurk en een babypop in het roze zit argeloos op een plastic potje. Leuk om te zien.
„En leuk om te maken", zegt Lies. Ruim zes jaar geleden volgde ze voor het eerst een cursus poppenmaken, nu maakt ze ze nog steeds, geeft zelf les en exposeert op poppenbeurzen en op de Wegwijsbeurs.
Stof
„Meestal maak ik tricot poppen", vertelt de poppenmaakster. „Mensen reageren wel eens wat teleurgesteld als ze merken dat een pop 'maar' van stof is. Van de tricot pop moet men hier op de Veluwe nog niet zo veel hebben. Porselein is geliefder. Omdat het er duurder uitziet en moeilijker lijkt te maken.
Dat laatste is niet het geval. Voor het gezicht van een stoffen pop wordt een plastic mal gebruikt, waarover we de stof heentrekken. Zo'n gezichtje moet je dan zelf opschilderen, wat juist een van de leukste dingen is. Door het beschilderen krijgt iedere pop een echt eigen uiterlijk. Zo worden ze allemaal verschillend, zelfs al gebruikt iedereen dezelfde mal.
Tricot poppen zijn wasbaar, de beschildering kan daartegen en de pop wordt gevuld met wasbare vulling. Een ander voordeel van de tricot pop is dat hij niet breekbaar is. Dit maakt de tricot pop heel geschikt als speelpop voor kinderen, terwijl hij als sierpop ook erg mooi is".
Wie één keer een cursus tricot poppen maken heeft gevolgd, kan er daarna zelf net zo veel maken als hij (zij) maar wil. Wel zijn er vervolgcursussen voor speciale technieken, zoals het maken van een beweegbare nek, losse vingertjes of een andere stand bij voorbeeld. „Zo heb ik iemand die al voor de zevende keer een cursus volgt, maar dat is wel een uitzondering, hoor. Voor de beginnerscursus is de belangstelling heel groot. Ik heb cursisten gehad van 16 tot74jaaf".
Veel tijd
„Een dure hobby is het poppenmaken niet, tenzij je de uren rekent, want er gaat ontzettend veel tijd in zitten.
De cursisten komen vijf avonden bij elkaar en dan is er pas een kale pop klaar. De kleertjes mogen ze thuis maken. Na een aantal weken wordt er een reünie gehouden, waarbij iedereen kan laten zien hoe hij zijn pop heeft aangekleed. Dat is altijd weer heel leuk. Vorig week had ik hier nog elf cursisten, 't is grappig te zien hoe iedere pop er anders uitziet".
Het cursusgeld bedraagt 135 gulden voor een cursus van vijf weken inclusief de materialen voor een kale pop. Dat wil zeggen dat een pruik, kleding, kousen en schoentjes daar nog Bij komen, zodat die zelf gekozen kunnen worden.
Zelf volgt Lies ook nog regelmatig cursussen voor cursusleidsters. „Telkens als er iets nieuws is, een nieuwe techniek bij voorbeeld, of een ander soort pop, ga ik weer op een tweedaagse cursus". Een cursus poppenmaken bij Lies van de Steeg in Barneveld kost 135 gulden incl. het materiaal voor een kale pop. De cursus bestaat uit vijf lessen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 december 1992
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 december 1992
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's