Zwarte Doppers treden wellicht ook uit GOR
Synode benoemt dr. Maris tot hoogleraar
APELDOORN - De synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken benoemde gisteren na een urenlang beraad dr. J. W. Maris tot hoogleraar dogmatiek aan de Theologische Universiteit van deze kerken. De benoeming, per 1 september 1993, voorziet in de vacature die dan ontstaat door de emeritering van prof. dr. J. van Genderen. Dr. Maris dankte de synode voor het vertrouwen, maar vroeg bedenktijd tot vrijdag.
Synodepraeses ds. J. Westerink noemde de post van hoogleraar dogmatiek een bijzonder zware. „De gereformeerde dogmatiek staat onder spanning. Dat gebeurt van buitenaf, maar gebeurt ook binnen de breedte van de gereformeerde gezindte". De synodepraeses noemde het een bekroning van het werk van prof. Van Genderen dat diens eerste promovendus en oud-leerling ook tot zijn opvolger benoemd is. Hij legde er de nadruk op dat de benoeming alleen aanvaard kan worden als de benoemde zelf ook de roepstem van de Heere in dezen ervaart de Christelijke Gereformeerde Kerken dat besluit.
Ook uit GOR
Ds. Rabali van de (zwarte) Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika (Dopperkerk, synode Soutpansberg) sprak de synode toe. Hij deelde mee dat deputaten aan zijn synode een voorstel zullen voorleggen om per 1 januari 1993 uit de Gereformeerde Oecumenische Raad (GOR) te treden. Hij deelde desgevraagd mee dat dit voorstel menselijkerwijs gesproken door de synode zal worden overgenomen. Reeds eerder namen de blanke Dopperkerk en de Christelijke Gereformeerde Kerken dat besluit. Ds. Rabali ging in op het proces van vereniging dat gaande is tussen de verschillende (door apartheid ontstane) Dopperkerken om te komen tot één kerk.
Ds. Rabali ging in op het proces van vereniging dat gaande is tussen de verschillende (door apartheid ontstane) Dopperkerken om te komen tot één kerk.
Zending
De synode sprak gisteren verder over de zending, overigens zonder tot besluitvorming te komen. Daarover zal in principe vandaag verder worden gesproken. De relatie met de Torajakerk Mamasa (GTM, Indonesië), ontstaan uit het zendingswerk van de Christelijke Gereformeerde Kerken, zal in besloten zitting worden behandeld. Deze kerk heeft tien jaar geleden de ambten opengesteld voor de vrouw. In april is een vrouw bevestigd als predikant in Polewali. Uit het verslag van de zendingsdeputaten blijkt dat geen overeenstemming met de GTM bereikt kon worden. De relatie is daardoor (verder) onder -spanning komen staan.
Verder werd gesproken over een mogelijk vijfde zendingsterrein. Zendingssecretaris ds. J. H. Carlier opperde de suggestie een regio te bearbeiden waarbij men front zou kunnen maken tegen de islam. Verder reageerde ds. Carlier op vragen van ouderling D. Koole „wat het nut van uw reizen is in verhouding tot de financiële offers". „Visitatiereizen zijn geen vakanties", zo antwoordde de zendingssecretaris.
Ds. P. den Butter vroeg waarom het rapport niets vermeldde over de vraag van de Gereformeerde Kerken van Nieuw Zeeland om samen met de christelijke gereformeerde zending in de Pacific een zendingsterrein te openen. Ds. Carlier: „We hebben ze aangeboden het zendingsterrein in Botswana in Afrika over te nemen. Daar kwam geen antwoord op". Ds. Den Butter: „Daar hadden ze ook niet om gevraagd. Nu laat het een onbevredigend gevoel achter".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 oktober 1992
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 oktober 1992
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's