Emmeloord mag zich voortaan een stad noemen
EMMELOORD - Emmeloord kan zich voortaan een stad noemen. Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, prof. dr. J. A. van Kemenade, kende gisteravond in naam van de Staten van Holland stadsrechten toe aan Emmeloord.
„Hoewel de polder slechts vijftig jaar bestaat en de gemeente Noordoostpolder dertig jaar geleden in leven is geroepen, gaat de voorgeschiedenis van dit gebied terug tot in de prehistorie", aldus Van Kemenade. „In de twaalfde eeuw kreeg het Graafschap Holland de heerlijkheden over de Zuiderzee-eilanden Urk en Emmeloord. De Staatsregeling van 1798 maakte wel een eind aan het bestaan van de heerlijke rechten die uitoefening van bestuursgezag inhielden, maar formeel bezit de provincie Noord-Holland de rechten nog steeds".
Het eiland Emmeloord verdween in de negentiende eeuw uiteindelijk in de golven van de Zuiderzee. De stad Emmeloord is weer herbouwd in het centrum van de Noordoostpolder. Van Kemenade: „Zowel de pionierszin als de voortvarendheid van de Emmeloordse bevolking en haar bestuur heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van hun gemeente van een agrarische gemeenschap tot handelscentrum en dynamische centrumplaats. Daarom heeft Emmeloord recht op haar stadsrechten".
De oorkonde met de daarin vermelde privileges die bij de stadsrechten behoren, is door de Noordhollandse commissaris uitgereikt aan burgemeester drs. M. A. J. Knip, die zich voortaan schout van de stad Emmeloord mag noemen, terwijl de wethouders van de gemeente Noordoostpolder aangesteld zijn als schepenen.
De oorkonde bepaalt verder dat de godin Fortuna aangesteld is als schutspatrones. Een buste van de godin is ooit gevonden in de bodem ten zuidwesten van Emmeloord en bevindt zich nu in Museum Schokland. De nieuwe naam van de polderstad wordt dan ook Civitas Fortunae Emmeloordis. Helaas voor Emmeloord zijn er verder geen privileges meer verbonden aan het stadsrecht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 september 1992
Reformatorisch Dagblad | 27 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 september 1992
Reformatorisch Dagblad | 27 Pagina's