België leverde illegaal nachtkijkers
BRUSSEL (ANP) - België is betrokken geweest bij de illegale export van moderne Nederlandse nachtkijkers aan Irak. Het ministerie van economische zaken in Brussel heeft tegenover de krant De Morgen toegegeven in 1984 en 1989 exportvergunningen te hebben gegeven aan OlP-Instrubel, een dochterbedrijf van het Nederlandse bedrijf Delft Instruments.
Volgens de documenten waren de kijkers voor Jordanië bestemd, maar men wist dat het in werkelijkheid om Irak ging, zo zei een woordvoerder in Brussel. De Belgen hebben zich niets aangetrokken van hun eigen exportverbod dat sinds 1980 gold in verband met met de Iraans-Iraakse oorlog.
Vorige maand nog ontkende een woordvoerder van economische zaken de Belgische rol, die aan het licht kwam door de vondst van Nederlandse nachtkijkers door Amerikaanse militairen in de Saoedische stad Khafji. De kijkers bleken gemonteerd op buitgemaakte Iraakse tanks. Welk bedrag met de order gemoeid is, is onduidelijk.
De woordvoerder legde de eindverantwoordelijkheid voor de zaak bij het ministerie van buitenlandse zaken, die moest beoordelen of de order politiek door de beugel kon. Buitenlandse Zaken ging akkoord, maar daar wordt gesproken van „adviezen". „De uiteindelijke beslissing lag bij Economische Zaken", aldus een door De Morgen geciteerde woordvoerder.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 maart 1991
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 maart 1991
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's