„Afval uit Randstad tdch naar Drenthe"
Flevoland houdt deur op een kier
DEN HAAG — Het afval-overschot van jaarlijks 300.00(ton uit de Randstad, dat binnenkort ontstaat na sluitingvan verbrandingsinstallaties in Noord- en ZuidHollam zal waarschijnlijk grotendeels gestort worden in de proncie Drenthe. Dat is gisteren uit welingelichte bron vernomn.
Andertprovincies die tijdelijk in aanmerke komen voor stort van afval uit cfRandstad zijn Overijssel, Noord-B)3ant en Flevoland. Laatstgenoemd provincie is hiertoe in principe et- bereid, maar houdt de achterdei op een kier. De grootste hoeveelM afval zou gaan naar de VAM inhet Drentse Wijster, die langlopeie contracten heeft met zowel Noor als Zuid-Holland.
DrentW|af eerder te kennen niet „gestraftte willen worden voor het „wanbele" dat in de Randstad is gevoerd. Dprovincie wil ook af van de huidige ntracten. Momenteel verwerkt defAM jaarlijks 309.000 ton uit NoorÖolland en 133.000 ton uit Zuid-Hohd.
Tijdety
De oplsing die echter op dit moment de peste kans maakt, is tijdelijke verhpng van de jaarlijkse hoeveelheid storten afval. Zodra de Randstadelf voldoende stortcapaciteit heeftfal de hoeveelheid zodanig worden tjiggebracht, dat het gemiddelde in (renthe „geen kilo" hoger ligt dan hijaargemiddelde.
Overijssel stort jaarlijks 15.000 ton afval uit de Randstad. Het contract hiervoor loopt drie jaar. Ook in het geval van deze provincie wordt tijdelijke verhoging van de te storten hoeveelheid afval uit Noord- en ZuidHolland overwogen. Brabant, kent geen lopende contracten met de Randstad. De provincie heeft in het verleden wel tijdelijk uitkomst geboden voor de problemen van ZuidHolland, door een stortplaats in de buurt van Breda. Brabant, zo zei een woordvoerder desgevraagd, zal ,iniet nalaten" te helpen indien de provincie daartoe opnieuw mogelijkheden ziet.
fCreatief'
Voor Flevoland „is op dit moment de deur gewoon dicht", aldus een zegsman van de provincie. Flevoland beschikt over een stortplaats voor noodgevallen, maar wenst die bij voorkeur slechts te gebruiken voor kleinschalige „incidenten". Niettemin bestaat in principe de kans dat Flevo-J land tijdelijk een hoeveelheid afval uit de Randstad stort. Dit zou gebeuren op „ruilbasis": later zou Flevopolitieke partij bij het meest minimale gebruik, 40 borden gedurende een aantal weken, ten minste 1000 gul'de^LjS
Deze eis gaat de Raad van State te ver. Tijdens de zitting had de SP ook laten weten een verzekering^lie hebben tegen eventuele aansprakelijkheid (bij voorbeeld door een loszittend bord tijdens een storm). Ook geeft de nieuwe versie van de Algemene Politie Verordening (APV) (nog niet in Arnhem in gebruik) politieke partijen meer mogelijkheden tot het voeren van een campagne. Voldoende reden voor de Raad van State om de eis van de SP toe te kennen. land een gelijke hoeveelheid eigen vuil mogen storten in de Randstad.
L. de Jong van de Provinciale Afvalstoffenverwerking in Zuid-Holland is de man die de zoektocht van de Randstad naar tijdelijke stortplaatsen leidt. Hij wenste gisteren desgevraagd de voorgestelde oplossing te bevestigen noch te ontkennen, maar bestempelde haar als „creatief'. De oplossing zal pas 30 maart officieel worden bekendgemaakt.
De afvalproblemen van Noord- en Zuid-Holland zijn acuut sinds eind vorige maand. Toen gelastte minister Alders van milieubeheer de sluiting voor 22 april van de afvalverbrandingsinstallatie bij Alkmaar, die een te hoog gehalte chloorhoudend zoutzuur uitstoot. Bij koeien in de omgeving van de installatie in Zaandam is een te hoog gehalte dioxine in de melk aangetroffen. De provincie heeft ervoor gekozen ook deze vuilverbranding te sluiten.
Beide installaties gaan waarschijnlijk dicht voordat de minister de vergunning vervallen verklaart. Dat geeft de mogelijkheid de ovens na aanpassing weer tijdelijk in gebruik te nemen, totdat de nieuwe installatie bij Alkmaar gereed is. De vuilverbranding Gevulei bij Leiden voldoet niet aan de normen voor de uitstoot van zoutzuur en stof. De provincie wil de oven zo spoedig mogelijk sluiten, liefst nog voor de zomer. Dit is mede afhankelijk gesteld van het vinden van vervangende stortcapaciteit. 20 procent van de Nederlanders stemde in 1974 nog op zo'n partij. In 1986 halveerde dat percentage zich. In 1974 circuleerden in 84 procent van de gemeenten dergelijke lokale lijsten, tegen 73 procent in 1986. De lokale lijsten zijn het sterkst vertegenwoordigd in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Drenthe. De onderzoekers constateren wel dat de nog bestaande lokale lijsten steeds professioneler opereren. Ze mogen terrein verliezen, van het politieke podium zullen zij nooit verdwijnen. Het voordeel van deze partijen blijft dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, althans gedeeltelijk, bepaald wordt door zaken met een puur lokaal karakter, aldus de onderzoekers.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 maart 1990
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 maart 1990
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's