Pieter Rouwendal wint met scriptie over Lincoln
Pieter Rouwendal (16), havo-5-leerIing van de reformatorische scholengemeenschap Jacobus Fruytier te Apeldoorn, heeft vorige week met zijn geschiedenisscriptie over de Amerikaanse president Lincoln de derde prijs gekregen in een wedstrijd die was georganiseerd door Felua.
Felua is een vereniging die zich vooral bezighoudt met de historie van Apeldoorn en de Velu we. Aan de wedstrijd namen dertig leerlingen deel van scholen uit Apeldoorn en omgeving. Het ging erom wie de beste geschiedenisscriptie zou schrijven.
De eerste prijs, het boek De kroniek van de twintigste eeuw, werd gewonnen door Bettina von Ehrenthal. Zij schreef over Frederik de Grote. De tweede prijs ging naar Arwen Bouw en de derde naar Pieter Rouwendal.
Pieter toont zich dik tevreden met zijn derde prijs, een boekenbon van veertig piek. Lezen doet hij graag. Voor zijn scriptie, die zo'n twintig pagina's dik. is, heeft Pieter zo'n vijf, zes pillen doorgenomen.
Volgens de jury was de scriptie van Pieter interessant, overzichtelijk en goed van opzet. Als onderwerp had Pieter het leven en werk van Abraham Lincoln genomen. „Op de lagere school moest ik ooit een werkstuk maken over de Amerikaanse burgeroorlog. Daarbij trad ook Lincoln voor het voetlicht. Ik vond hem toen al een boeiende figuur".
Slavernij
Veel aandacht geeft Pieter in zijn werkstuk aan Lincolns verzet tegen de slavernij. Lincoln werd in 1860 president van de Verenigde Staten. Hij overleed in april 1865 na een moordaanslag. De slavernij werd in datzelfde jaar voorgoed beëindigd. Geschiedenis is voor Pieter een hobby. „Een heel interessant vak", zegt hij opgewekt. De scholier scoorde tot nu toe gemiddeld een negen voor proefwerken, overhoringen en tentamens. De examentijd gaat hij dan ook optimistisch tegemoet.
Na het havo wil Pieter naar het vwo. Of hij daarna geschiedenis gaat studeren aan de universiteit, weet hij nog niet „Mensen die geschiedenis studeren, kunnen later vaak alleen op scholen terecht. En voor de klas staan - nee, dat zie ik niet zo zitten".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 18 december 1989
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 18 december 1989
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's