allerlei
in de slokdarm wordt geschoven, zo dicht mogelijk bij de tumor. De schade aan gezonde weefsels blijft zo tot een minimum beperkt. Het AZL is het enige ziekenhuis i;i Nederland waarbij men deze zogenaamde brachytherapie gebruikt als alternatief voor chirurgie, dus met het doel om de patiënt te genezen.
Er worden goede resultaten mee bereikt. Volgens radioloog dr. R. Caspers is de kans om de tumor geheel te vernietigen met deze methode veel groter. Ook als dat niet lukt, kan toch de slokdarm lange tijd doorgankelijk blijven. Een ander voordeel van de brachytherapie is dat de patiënt maar heel kort hoeft te worden opgenomen, terwijl de lichamelijke belasting gering is.
Uit een vergelijkend onderzoek dat in het AZL is uitgevoerd, blijkt dat met name voor oudere patiënten de korte-afstandbestraling de eerste keus in de behandeling is. Voor deze mensen is chirurgie veel te gevaarlijk.
Bij een derde behandelmogelijkheid wordt gebruikgemaakt van laserstralen, waarbij de doorgang door de slokdarm weer opengebrand kan worden, zodat de klachten verminderen. De laserbehandeling wordt meestal gegeven als er uitzaaiingen zijn gevonden of wanneer de conditie van de patiënt een langdurige stralingsbehandeling niet toelaat. Ten slotte kan in de slokdarm ook nog een buis worden geplaatst die de slokdarm openhoudt.
De 'slikpoH' werkt niet alleen ten behoeve van het AZL. In het kader van een 'consultatiebureaufunctie' worden ook specialisten uit andere ziekenhuizen van advies gediend. polsslag van de drager van deze pacemaker en die van een gezond persoon.
De Rythmyx stelt zichzelf in en treedt in werking als het 'elektrische' systeem van het hart zelf onvoldoende werkt.
Pacemaker (II)
Ook uit de VS woi-den nieuwe ontwikkelingen gemeld op het gebied van pacemakers. Artsen in de Verenigde Staten hebben deze maand de eerste, met twee kamers uitgeruste pacemaker op kernenergie ingeplant bij een 47-jarige patiënt. Het apparaatje kan volgens de artsen zeker veertig jaar mee. „Theoretisch gaat deze pacemaker een leven lang mee", zei dokter Victor Parsonnet, die de operatie uitvoerde in het medisch centrum Beth Israël in Newark.
Pacemakers bestaan al heel lang.. Zij lopen op batterijtjes, die om de vijf a acht jaar moeten worden vervangen. Pacemakers op kernenergie, die ongeveer 16 jaar meegaan, zijn ook al langer in gebruik. Tot nu toe zijn echter alleen exemplaren met een enkele kamer toegepast.
Het apparaat dat thans bij de 47jarige patient John Sniffen is ingebracht, kan met zijn twee kamers de in twee fasen verlopende hartslag op een veel natuurlijker wijze reguleren. De nieuwe pacemaker, de Pulsar N1, is een apparaatje van 6,3 bij 2.5 centimeter, dat tussen de huid en de borstspier wordt geplaatst. De krachtbron, plutonium 238 vervat in een huls van titanium, geeft geen schadelijke straling af.
Ogen
Het verouderingsproces van het oog begint pas na het 60e levensjaar en niet na het 30e levensjaar, zo blijkt uit een onderzoek van drs. J. Keunen, als oogspecialist verbonden aan het Koninklijk Nederlands Ooglijdersgasthuis iri Utrecht. Keunen ontwikkelde de densitometer, een diagnostisch apparaat waarmee de kwaliteit van het netvlies kan worden onderzocht. Alle netvliesziekten kunnen ermee ontdekt worden.
De densitometer is een uniek en geavanceerd apparaat, waarvan er op dit moment slechts tien op de hele wereld bestaan. In het Ooglijdersgasthuis worden er momenteel vijf gebouwd voor Amerikaanse klinieken. W. van Hengel
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 november 1988
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 november 1988
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's