Compromis over hoogte collegegeld
Deetman stelt zich „vechtlustig" op
DEN HAAG - Een door het PvdA-kamerlid Wallage als „vechtlustig" betitelde minister Deetman (Onderwijs) heeft gisteren In de Tweede Kamer een door CDA en VVD gesloten compromis over verhoging van de collegegelden geaccepteerd.
Hbo-studenten die hun studie in het wetenschappelijk onderwijs willen vervolgen, krijgen daarvoor geen twee maar drie jaar de tijd. De terugwerkende-krachtclausule is uit het wetsvoorstel verdwenen.
Deetman noemde het CDA/VVDcompromis gisteren „aanvaardbaar". Wel heeft deze algemene verhoging van het collegegeld tot 1750 gulden voor alle studenten in hbo en wo, naar zijn mening consequenties voor de studiefinanciering. Als de rentedragende lening en aanvullende beurs niet worden geprivatiseerd, zal 50 procent van de verhoging van de collegegelden via de beurzen weer aan de studenten worden uitgekeerd.
In feite nam de minister met deze mededeling een voorschot op de volgende week in de Tweede Kamer te voeren discussie over gedeeltelijke privatisering van de studiefinanciering. De regeringsfracties CDA en VVD wilden echter niet van deze koppeling horen. Vooral de CDA'er Lansink hield zijn kruit droog.
Na zes jaar universitaire of hbostudie betalen studenten 2450 gulden aan collegegeld en hebben ze geen recht meer op een beurs. Als studenten door ziekte of andere strikt persoonlijke omstandigheden genoodzaakt zijn hun studie tijdelijk te staken, kunnen ze niet alleen het collegegeld (gedeeltelijk) terugkrijgen, maar telt die periode ook niet mee voor de termijn van maximaal zes jaar.
Er komen, overeenkomstig de wens van CDA en VVD, centrale richtlijnen die universiteiten en hogescholen moeten hanteren om aanvragen van langstudeerders om een uitkering uit het fonds, te beoordelen. Elke universiteit of hogeschool zal zo'n fonds moeten stichten voor deze langstudeerders, die met ingang van hun zevende studiejaar door het hogere collegegeld en het ontbreken van studiefinanciering in geldnood .komen. ,,„,.,,, ,„;., „.„,.., ,.,.,,„
Het geld voor dit fonds zou in Deetmans voorstellen vooral door het ministerie beschikbaar worden gesteld. Maar een ruime kamermeerderheid, bestaande uit PvdA, D66, WD en CDA, wil universiteiten met veel trage studenten 'straffen'.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's