Voor Argentinië duurt Falkland-oorlog voort
Geschil voor Buenos Aires niet opgelost
BOGOTA — Argentinië is niet van plan officieel de oorlog te beëindigen die het in 1982 met Groot-Brittannië gevoerd heeft om de Falkland Eilanden. Dit heeft minister van buitenlandse zaken Dante Caputo gisteren verklaard.
Journalisten vroegen hem om commentaar op verklaringen van een senator dat het ministerie van buitenlandse zaken in Buenos Aires op mogelijkheden zint om "de jure" een eind te maken aan de vijandelijkheden, ten einde de betrekkingen met zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten te verbeteren.
„De positie van het Argentijnse ministerie van buitenlandse zaken is onveranderd. Ze ligt vast in officiële communiqués en het ministerie hecht zeer aan die teksten", aldus Caputo, die in het gezelschap van president Raül Alfonsin een tweedaags bezoek aan Columbia brengt.
Argentinië heeft bij herhaling in internationale lichamen aangedrongen op besprekingen tussen Londen en Buenos Aires over alle geschilpunten, met inbegrip van de soevereiniteit over de eilandengroep in het zuiden van de Atlantische Oceaan.
Groot-Brittannië, dat twee maanden geleden militaire oefeningen op en rond de Falkland Eilanden gehouden heeft, weigert over de soevereiniteit te praten. Arrestaties
De ministers van economische en binnenlandse zaken ten tijde van de Argentijnse militaire dictatuur zijn gisteren gearresteerd. Naar uit gerechtelijk bron verluidt, worden zij beschuldigd van het ontvoeren van een zakenman.
De politie heeft José Martinez de Hoz aangehouden, die van 1976 tot 1981 minister van economische zaken was. Legerofficieren hielden de gepensioneerde generaal Albanio Harguindegui aan, die in dezelfde periode minister van binnenlandse zaken was.
De aanklacht is ook van toepassing op ex-president Jorge Rafael Videla, die levenslang uitzit wegens schending van de mensenrechten door de militaire regering. Tijdens het militaire bestuur, van 1976 tot 1983, verdwenen ten minste 9000 mensen.
Een federale rechter in San Francisco heeft gisteren opdracht gegeven tot uitlevering van de Argentijnse exgeneraal Carlos Suiirez Masón, die wordt beschuldigd van misdaden ten tijde van het militaire bewind in Buenos Aires.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's