Middelburgse molen steeds verder in verval
Pogingen tot verkoop tot nu toe mislukt
MIDDELBURG — De mooiste molen van de gemeente Middelburg raakt steeds verder in verval. Pogingen om de molen van de eigenaar tegen een redelijke prijs te kopen zijn tot op heden steeds mislukt.
De uit 1882 daterende korenmolen De Koning aan de Veerseweg in Middelburg is volgens de vereniging De Zeeuwse Molen het mooiste exemplaar dat de provincie Zeeland rijk is. En wel vanwege het feit dat het als enige molen nog beschikt over een compleet houten binnenwerk. De molen is eigendom van mevrouw L. Nijpjes-Goedbloed en is dringend toe aan een restauratie. De eigenaresse ziet vanwege haar hoge leeftijd er niets meer in om de molen een flinke opknapbeurt te geven. Zij wil de molen graag aan de gemeente Middelburg verkopen voor 30.000 gulden.
De gemeente vindt het gevraagde bedrag echter te hoog, gezien de staat van onderhoud van de molen. Zij heeft een taxatierapport op laten stellen. Naar aanleiding van de uitkomst van dit rapport is een bod gedaan van 14.000 gulden. Dit bod is gedaan ondanks het feit dat de afdeling financiële zaken negatief adviseerde inzake de aankoop van de molen. Zij schrijft namelijk: „gelet op het feit dat de gemeente al vier molens in eigendom heeft alsmede het blijvende geschil over de hoogte van de aankoopsom, betwijfelt de afdeling financiële zaken of er verstandig aan gedaan wordt om tot aankoop van de molen over te gaan".
Elders wordt in het advies van de afdeling aan het college gesproken dat er wel een mogelijkheid is om de aankoop en restauratie te financieren. „Zo zouden de aankoopkosten ten laste van de knelpuntenpot gebracht kunnen worden en de voor rekening van de gemeente blijvende restauratiekosten zouden gehaald kunnen worden uit het restauratiebudget voor 1988 binnen bedoeld fonds".
Achteruit
De afdeling gemeentewerken van Middelburg heeft in een schrijven aan het college te kennen gegeven dat wanneer niet op korte termijn besloten wordt tot aankoop en restauratie van de molen „de molen hard achteruit zal gaan". De restauratiekosten kunnen dan in enkele jaren wel met 200.000 gulden stijgen.
In een commissievergadering ruimtelijke ordening is de mening van de raadsfracties gepeild. De fractie van het CDA en de VVD staan niet positief tegen overname van de molen voor 30.000 gulden. Ook de jaarlijkse onderhoudskosten vinden zij voor de gemeente een te hoog bedrag. De fracties van de SGP/RPF/GPV en PPR lieten geen duidelijk ja of nee horen. De fracties van de PvdA en D66 vinden ten slotte dat de molen ten alle tijd voor de gemeente behouden moet blijven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's