Als ik burgemeester was, dan zou ik de Koningin onthuldigen
Scholieren uit Kampen kunnen Koningin wel dag bezighouden
KAMPEN - Martine weet wel wat ze zou doen als ze burgemeester van Kampen was op Koninginnedag: „Ais ik burgemeester was, dan zou ik de Koningin een grote bos bloemen geven en haar echt onthuldigen". Wat later slaat ze verschrikt haar hand op haar mond: „Wat heb ik nou weer verkeerd gezegd?"
Martine zit in groep 8 van de Groen van Prinstererschool in Kampen. Op 30 april hoopt koningin Beatrix de plaatsen Kampen en Genemuiden met een bezoek te vereren. Met groep 8 had Magneet een gesprek over Koninginnedag.
Als Karen het voor het zeggen had, zou ze de Koningin van alles laten zien: „Ik zou de Koningin alle mooie dingen in Kampen laten zien. Bij voorbeeld alle musea, de zaal in het gemeentehuis, de Poort van Kampen". Arian zou met haar in een bootje stappen: „Ik zou met haar gaan varen op de IJssel rondom Kampen".
Niek denkt aan prins Claus: „Ik zou prins Claus een doos sigaren geven". Het argument dat dat niet zo'n gezond cadeau is wuift hij weg: „Hij is toch al bijna zestig. Dan geeft het niet zo. Als de Koningin wil, mag ze van mij een sigaartje meeroken".
Waarom zou de Koningin op 30 april enkele plaatsen bezoeken? Wouter: „Nu weet ze tenminste waar Kampen ligt. Door deze bezoeken weet ze hoe haar eigen land eruit ziet". Arian: „Op deze manier kan ze haar verjaardag vieren met het volk". Jacob: „En ze bezoekt twee plaatsen op dezelfde dag, omdat ze anders heen en weer blijft rijden tussen Den Haag en Kampen en Den Haag en -Genemuiden".
De meeste leerlingen hopen een glimp op te vangen van de Koningin. Karen: „Ik heb haar al zo vaak op plaatjes en foto's gezien, nu wil ik haar eens in het echt zien".
„Hallo"
Stel dat je onverwachts tegenover de Koningin zou staan, wat zou je dan tegen haar zeggen? Henk: „Ik zou „Hallo" zeggen". Jannet: „Ik zou haar een hand geven en zeggen: Dag, Hare Majesteit". Riëlle: „Ik zou haar nog feliciteren met haar verjaardag". Koos: „Ik zou voor haar een diepe buiging maken".
Niet iedereen van groep 8 staat te springen om koning of koningin te worden. Arian: „Ik zou geen koning willen zijn. Je bent nooit vrij. Je hebt altijd veiligheidsmensen om je heen. Je wordt steeds bewaakt". Peter: „Ik zou ook geen koning willen zijn. Je hebt steeds andere dingen waar je aan moet denken. Je hebt geen uurtje meer voor jezelf'. Nella: „Als je koningin bent, zit iedereen je aan te gapen. Dat vind ik helemaal niet leuk". Martin: „Ik zou wel zo rijk willen zijn als de Koningin, maar niet de verantwoordelijkheid willen dragen".
Martine ziet er wel brood in: „Ik zou wel koningin willen zijn. Ik vind het leuk dat dan het hele land op je vertrouwt. Ook het openen van winkels lijkt me wel aardig. Maar soms is het minder leuk. Bij voorbeeld als je ziek bent, staat dat gelijk in de krant". Ook Henriëtte ziet het wel zitten: „Je kunt dan overal naar toe reizen. Je krijgt veel geld en veel sieraden".
Helma vertelt dat op Koninginnedag een boek zal worden overhandigd aan de Koningin: „Wij hebben een boek gemaakt met alle scholen uit Kampen. Elke school heeft daarin een verhaaltje geschreven". Nella vult aan: „In dat boek hebben wij een verhaal geschreven over een schoolreisje met de Koningin. We zijn toen met haar naar het Spoorwegmuseum geweest".
Martin: „Een jongen en een meisje uit Kampen mogen dat boek aan de Koningin geven. Van elke school mogen ook twee leerlingen mee". Jannet: „Het lijkt me heel eng! Iedereen staat dan naar je te kijken".
Feest
Het wordt een heel feest in Kampen. Jannet: „'s Morgens gaan we op de Nieuwe Markt zingen. Maar daar is de Koningin nog niet bij". Karen: „Op de IJsselkade komen de wagens voor de lampionnenoptocht te staan. De verschillende sportvereningen organiseren wat. Ook de ponyclub (waar Karen lid van is) doet mee". Renze: „In de Bovenkerk zingen allemaal koren. Daar is de Koningin wel bij". Arian weet op 30 april van toeten en blazen: „Ik ben lid van de muziekvereniging AMDG. Ik speel hoorn".
Gezien de plannen en ideeën van groep 8 zou de Koningin wel een hele dag in Kampen kunnen blijven. Helaas... ze blijft 'maar' exact 80 minuten. Het feest zal er niet minder groot om zijn. De kinderen van Kampen houden in ieder geval iets tastbaars aan deze dag over. Elk schoolkind krijgt het boek waarvan op 30 april het eerste exemplaar overhandigd zal worden aan de Koningin.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 25 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 25 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's