Franse kabinet in spoedberaad bijeen
Situatie N-Caledonië kritiek
PARIJS — De Franse premier, Jacques Chirac, heeft zijn kabinet gisterochtend voor een crisisvergadering bijeengeroepen naar aanleiding van de bloedige botsingen op NieuwCaledonië, een Frans overzees gebiedsdeel in de Stille Zuidzee. Daarbij kwamen de afgelopen nacht vier politiemannen om het leven en werden 26 anderen in gijzeling genomen door Kanaakse separatisten.
Drie gendarmes werden met hakmessen en bijlen vermoord toen een groep van ongeveer dertig Kanaken hun barakken aanviel op het eiland Ouvéa. Ouvéa is een klein eiland gelegen op 140 km van de hoofdstad Noumea op het grootste eiland. Een vierde politieofficier overleed later aan verwondingen aan zijn hoofd. De toestand van vier andere gendarmes en drie Kanaken is kritiek.
Chirac zou in de loop van de dag over de situatie in het overzeese gebiedsdeel praten met president Franfois Mitterrand, die hem heeft gevraagd op de hoogte te worden gebracht „van de maatregelen die de regerging heeft genomen". Mitterrand heeft boodschappen gestuurd naar de families van de omgekomen gendarmes.
De geweldsuitbarsting deed zich voor drie dagen voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk, die gelijkvallen met de territoriale verkiezingen op Nieuw-Caledonië. Het Kanakenbevrijdingsfront FNLKS heeft opgeroepen tot boycot van die verkiezingen. In Noumea heeft de separatische leider Jean-Marie Tjibaou de Franse regering ervan beschuldigd „verantwoordelijk te zijn voor de situatie en de doden". Hij riep op tot de „opening van een discussie over het definitieve onafhankelijkheidsstatuut" van het gebüedsdeel.
Opsporing
Meer dan 200 politiemensen, onder wie parachutisten, zijn naar het eiland gevlogen om de gegijzelden op te sporen. Het was een van de ernstigste incidenten sinds vier jaar geleden de anti-Franse acties begonnen. Toen werd ook de FLNKS opgericht. De Kanaken strijden onder meer voor het bewaren van hun taal, hun rultuur en hun traditionele instelling, die gebaseerd is op clans.
De autoriteiten in Noumea zeiden gisteren dat er met de ontvoerders nog geen onderhandelingen zijn gevoerd, en de poUtie heeft ook nog geen contact met hen gehad. De ontvoerders eisen dat de 300 man politieversterking die naar Ouvéa is gestuurd, wordt teruggetrokken en dat de Franse regering een afgezant stuurt om de onafhankelijkheid te bespreken.
De Franse regering in Parijs is in spoedzitting bijeengekomen om de gebeurtenissen in het overzeese gebiedsdeel te bespreken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's