„SGP moet gericht blijven op eenheid"
Partij herdenkt zeventigjarig bestaan
MIDDELBURG - In de plaats waar op 24 april 1918 de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) is opgericht, is gisteravond de officiële herdenkingssamenkomst gehouden. In de Zuiderkerk in Middelburg werd het woord gevoerd door drie predikanten, allen lid van het hoofdbestuur van de SGP. Fractieleider Van der Vlies overhandigde het eerste exemplaar van het herdenkingsboek "Woord en Wet, 1918-1988" aan de partijvoorzitter, ds. D. Slagboom.
Ds. Slagboom opende de bijeenkomst met een toespraak onder de titel "Gedenkt aan de dagen van ouds". De SGP is „uit de nood geboren. Er was in de gegeven omstandigheden geen andere weg open". Er was geen sprake van een breuk of van een hang naar een afzonderlijk bestaan. „Het was de nood om ons volksdeel rond de beginselen te vergaderen. Daarin bleef de hoop op herstel. Moet dat niet tot vandaag spreken?"
„De SGP ging een eigen weg om wille van het vergaderen van het calvinistisch volksdeel tot zegen van heel ons volk", aldus ds. Slagboom. De SGP was vanaf het begin geen kerkelijke partij. Er was de begeerte om „binnen deze partij alle gereformeerden samen te brengen die gebonden zijn aan de aloude belijdenis". Ds. Slagboom wenst dat de SGP gericht blijft op deze eenheid.
Verval
Ds. C. Harinck, lid van het hoofdbestuur, behandelde "Het verval in de christelijke politiek" en de plaats' die de SGP temidden van dit verval inneemt. De "neutrale-staatsgedachte", de doorbraak en de pragmatische politiek zijn andere oorzaken. „Beginselpolitiek werd ingeruild voor bruikbare en haalbare christelijke politiek." „Dit bleek duidelijk in de vaststelling van de grondslag van het nieuwe CDA. Dit CDA wil geen confessionele, maar veel meer evangelische politiek bedrijven. Vooral het bergrede-christendom wordt gepropageerd. Alsof dit een ander christendom is dan het christendom van de brieven der apostelen. De confessie bindt en verbindt niet meer".
Toekomst
„Slaan we een blik in de naaste toekomst, dan is er reden tot grote zorg", aldus de tweede voorzitter, ds. W. C. Hovius. „Miskenning van God en Zijn Woord blijkt uit euthanasie, medische technologie, zondagsarbeid en Wet gelijke behandeling. Niet wat de Heere vraagt, maar wat de mens wil, wordt steeds meer uitgangspunt van beleid".
Maar mag met „de adelaarsblik van het geloof' in de verre toekomst worden geblikt, dan is er verwachting. „Het ambt van overheid wordt uitgeoefend als voor de rechterstoel van Christus, in de schemering van Christus' wederkomst". Nog één van de mannen die de oprichting van de SGP in 1918 bewust hebben meegemaakt, is in leven: de thans 99-jarige P. van der Meulen te Kampen. Hij werd direct na de oprichting lid en kwam in 1919 in het hoofdbestuur.
Zie ook pag. 7 van Accent: "Zeventigjarige SGP laat al haar parlementariërs aan het woord".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's