Shultz pessimistisch over Start-akkoord
Onenigheid over naleving verdrag
MOSKOU — De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, George Shultz, heeft zich gisteren pessimistisch uitgelaten over de kans dat president Reagan en Sowjetleider Michaii Gorbatsjov eind mei op hun topontmoeting in Moskou een verdrag zullen kunnen ondertekenen over een vermindering van de strategische kernwapens (Start). „Het wordt steeds moeilijker naarmate de tijd verstrijkt", zo zei Shultz op een persconferentie in Moskou, waar hij twee dagen heeft overlegd met zijn Sowjetambtgenoot Eduard Sjewardnadze én Gorbatsjov.
De Amerikaanse minister zei dat de Verenigde Staten hun uiterste beste zullen blijven doen om een akkoord over de stategische kernwapens te bereiken. Hoewel Shultz niet uitsloot dat de Verenigde Staten en de Sowjet-Unie het nog voor de topontmoeting, die van 29 mei tot 2 juni in Moskou zal worden gehouden, eens zullen worden, leken zijn opmerkingen een bevestiging van de uitspraken van Reagan, die gisteren zei te betwijfelen of dit nog mogelijk was.
Shultz vertelde dat hij voor het begin van de topontmoeting nog een keer met Sjewardnadze zal overleggen. Er is nog geen datum afgesproken voor die besprekingen.
Naleving akkoord
Het was aanvankelijk de bedoeling dat Reagan en Gorbatsjov op de top hun handtekening zouden zetten onder een akkoord over de halvering van de strategische kernarsenalen.
Volgens Shultz, die bijna negen uur met Sjewardnadze en drie uur met Gorbatsjov gesproken heeft, hebben de twee partijen geprobeerd een oplossing te vinden voor de problemen rond het toezicht op de naleving van een Start-akkoord, „maar zonder veel resultaat". „Het is een heel lastig probleem", aldus de Amerikaanse minister.
Shultz zei dat de Sowjet-Unie voorstellen heeft gedaan voor het toezicht op kruisraketten aan boord van oorlogsschepen en onderzeeërs, maar dat deze in de ogen van de Verenigde Staten ondoelmatig zijn en de Amerikaanse marine te grote beperkingen opleggen. De Amerikaanse minister zei verder dat Moskou een ontwerptekst voor een akkoord over de ruimtewapens —een ander struikelblok in de onderhandelingen — heeft ingediend.
Kernproeven
Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen wil de Sowjet-Unie dat beide partijen beloven zich gedurende negen of tien jaar te houden aan het ABM-verdrag, dat de plaatsing van een defensiesysteem in de ruimte verbiedt. Na afloop van die periode zouden de twee landen het verdrag dan alleen mogen opzeggen in geval van „buitengewone gebeurtenissen die de hoogste nationale belangen in gevaar brengen". De Verenigde Staten willen niet verder gaan dan een periode van zeven jaar. Verder moeten beide partijen volgens de Verenigde Staten na die periode het recht hebben het verdrag ook zonder een beroep op buitengewone omstandigheden op te zeggen.
Volgens Shultz bestaat er goede kans dat de Sowjet-Unie en de Verenigde Staten op de topontmoeting een akkoord zullen ondertekenen over gemeenschappelijke experimenten met het meten van de kracht van kernproeven. Verder achtte hij het mogelijk dat op de top ook vooruitgang zal worden geboekt op het gebied van de chemische wapens en de mensenrechten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's