Reagan leest Kremlin de les over inmenging
Tass: President verdraait bewust beleid SU
SPRINFIELD — President Reagan heeft gisteren in een uitgebreide toespraak over de Amerikaanse betrekkingen met de Sowjet-Unie gezegd dat normale betrekkingen met het Kremlin niet mogelijk zijn „tenzij Moskou ophoudt met zich te mengen in de aangelegenheden van andere landen, zoals Afghanistan".
Volgens de president zal er de komende maanden geen tijd zijn om genoegzaam achteruit te leunen en zichzelf geluk te wensen met de behaalde resultaten. De Sowjet-Unie kan volgens hem alleen vertrouwen inboezemen als zij ophoudt met inmenging in de aangelegenheden van andere landen, en als zij de situatie op het gebied van de mensenrechten verbetert. „Ons beleid is gericht op de bevordering van wat men normalere betrekkingen tussen Oost en West zou kunnen noemen," aldus Reagan. Hij voegde daaraan toe dat als de Sowjet-Unie de rechten van haar eigen burgers schendt, het land nooit echt normale betrekkingen kan onderhouden met de Verenigde Staten „en de rest van de vrije wereld".
Niettemin is Reagan van mening dat de betrekkingen met de SowjetUnie „een dramatische wending" hebben genomen en in een periode van „reali-stische betrokkenheid" zijn terecht gekomen. Hij waarschuwde dat hij op het gebied van de regionale conflicten, zoals Afghanistan, daden in plaats van woorden wil zien. „Ze hebben zo vaak beloofd om een land te verlaten, maar zelden in hun geschiedenis, en dan alleen nog onder druk van het westen, hebben ze dat ook werkelijk gedaan," zei Reagan.
Reagan zei dat het Kremlin duidelijk gemaakt moet worden dat de verspreiding van geweld door de SowjetUnie of door een van haar bondgenoten veel kan bederven van het goeds dat lijkt vervat in het akkoord dat in Geneve tot stand is gekomen over de terugtrekking van het Rode Leger uit Afghanistan. Hij herinnerde Gorbatsjov eraan dat de Verenigde Staten vastbesloten zijn het Afghaans verzet te blijven steunen zolang het Kremlin de Afghaanse regering van wapens voorziet of anderszins militair steunt.
Midden-Amerika
Op het gebied van het MiddenAmerika-beleid had Reagan zowel kritiek op de Sowjet-Unie als op het Amerikaanse Congres in verband met de situatie in Nicaragua. Hij beschuldigde het Kremlin ervan dat dit de sandinisten heeft geholpen „bij het stelen van een democratische revolutie". Het Congres heeft volgens de president de „vrijheidsstrijders" (de Nicaraguaanse contra's) de steun ontzegd die zij behoeven om de sandinisten te dwingen hun beloften over democratie te houden.
Op het gebied van de wapenbeheersing riep Reagan de Amerikaanse Senaat op het in december ondertekende INF-verdrag over de ontmanteling van kernwapens voor de middellange afstand te ratificeren. De president, die over vijf weken naar Moskou gaat voor een nieuwe top met partijleider Gorbatsjov, zou dat het liefst doen met een geratificeerd verdrag in zijn bagage.
Verdraaiing'
Het Russische persbureau TASS heeft gisteravond aandacht besteed aan de toespraak van president Reagan. TASS merkt op dat de toespraak van Reagan erop neerkomt dat de Sowjet-Unie haar binnenlands sociaal stelsel moet veranderen als voorwaarde voor normale betrekkingen. „Hij kon zich niet onthouden van opzettelijke verdraaiing van het Russische beleid op het internationale vlak, en van beschuldiging van de USSR van inmenging in de aangelegenheden van andere landen en van schending van de akkoorden van Helsinki", aldus TASS.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's