Botha belooft zwarten toegang tot kabinet
President komt opnieuw met plannen
KAAPSTAD - President Botha van Zuid-Afrika heeft zijn zwarte landgenoten een grote mate van medezeggenschap in het landsbestuur toegezegd. In een toespraak gisteren in het parlement in Kaapstad kondigde hij ondermeer aan, dat ook mensen van buiten het parlement in het kabinet zullen worden opgenomen, „en daarbij speelt huidskleur geen enkele rol", aldus de president. Ook het kiescollege, dat de president aanwijst en dat op het ogenblik nog bestaat uit blanken, kleurlingen en Indiërs, zal zwarte Zuidafrikanen opnemen.
Temidden van woedende kreten, uitgeroepen door leden van de extreem-rechtse Conservatieve Partij, zei Botha: „Zwarte Zuidafrikanen zullen dan kunnen zeggen dat de president ook hun president is. Het is niet juist dat alleen wij bepalen wie er president moet zijn". Ook het adviescollege van de regering, de Presidentiële Raad, zal volgens Botha voor zwarten moeten worden opengesteld. Ruimere deelname van zwarte Zuidafrikanen aan de regering zal voorts bestaan uit gekozen regionale bestuurslichamen voor zwarten. „Zwarte gemeenschappen buiten de thuislanden krijgen zelfbestuur via verkiezingen", aldus Botha. Maar hij zei niets over opname van zwarten in het huidige drie-kamerparlement, waarin alleen blanken, kleurlingen en Undiërs zitting hebben. Het ambt van eerste minister, afgeschaft toen Botha als president naast staatshoofd ook regeringsleider werd, zal opnieuw worden ingesteld.
„Indaba"
De zogeheten Nationale Raad, een ,door de regering voorgesteld forum waarin zwart en blank samen een nieuwe grondwet moeten opstellen, krijgt een ander aanzien en vermoedelijk ook een andere naam. Deze raad is tot nu toe niet van de grond gekomen omdat zwart Zuid-Afrika onder de huidige noodtoestand niet met de regering wil praten. Maar volgens Botha bestaat onder zwarten wel belangstelling voor een dialoog. „Ze houden echter niet van de term "Nationale Raad". Daarom stel ik voor dit forum Indaba te noemen", aldus Botha. Indaba is "een Zoeloe-woord dat bijeenkomst betekent. Botha rondde zijn toespraak af met te zeggen: „Als de blanke kiezers mijn weg niet willen volgen is dat hun verantwoordelijkheid.
Het was te verwachten dat de Conservatieve Partij de nieuwe hervormingsplannen van Botha absoluut zou afwijzen. Maar ook de linkse oppositie in het blanke parlement, de PFP heeft zich kritisch uitgelaten. Bij monde van mevr. Helen Suzman verklaarde de PFP teleurgesteld te zijn over de inhoud van Botha's toespraak omdat hij de fundamentele problemen van het land niet had aangepakt. „Wat we missen is een tijdschema waarin hij zijn hervormingen wil waarmaken", zei.mevr. Suzman.
De enige zwarte leider die tot nu toe publiekelijk op Botha's staatkundige voorstellen heeft gereageerd, Zoeloe-chief Gatsha Buthelezi zei gematigd optimistisch te oordelen over Botha's hervormingsbeleid. „Nu moet hij eindelijk zijn woorden in daden omzetten anders verliest hij zijn geloofwaardigheid", aldus Buthelezi.
Politieke waarnemers In Kaapstad zijn van mening dat de Zuidafrikaanse staatspresident met zijn toespraak een einde heeft gemaakt aan de impasse waarin zijn stagnerende hervormingsbeleid terecht was gekomen. Bovendien is men van mening dat Botha's Nationale Partij nu definitief afstand heeft genomen van het rechtse blanke volksdeel en in de Zuidafrikaanse politiek thans duidelijk een middenpositie heeft ingenomen. De nieuwe voorjaarscollectie is weer binnen
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's