Mei volop veilingmaand
VO C-scheepswrakk^
Had u nog een 19e-eeuws landschapje in olieverf van een onbekende meester aan de wand hangen en wilde u eens wat anders? De veiling geeft er mogelijk twintig tot dertig mille voor. Een glazen theepot met kopjes naar ontwerp van Berlage of tijdgenoten? Gauw goed voor een duizendje. Tenminste, als uw inbreng net zoveel oplevert als wat bezitters van onvermoed waardevol 'antiek' op een taxatiedag van Sotheby's (anno 1744) overkwam. Ditmaal in deze antiekrubriek aandacht voor veilingen in deze maand en mei. We beginnen met de taxatiedag die veilinghuis Sotheby's op maandag 2 mei belegt in Hotel Boekelo, Oude
Deze gedreven zilveren kandelaar met draailont wordt door L. Gijselman (De Zon) in Amsterdam geveild. Richtprijs: 1500 tot 2000 gulden. Deldenerweg 203 te Boekelo. Dan zijn experts van Sotheby's van tien tot vijf uur aanwezig om kosteloos uw inbreng te taxeren en u te adviseren over het eventueel laten veilen van waardevolle schilderijen, grafiek, keramiek, tapijten, meubels, tin, zilver, klokken en nog veel meer. Men kan de voorwerpen zelf meebrengen of van grote objecten foto's tonen.
Haagse School
Op een vorige taxatiedag werd een paneeltje van Johann Bernard Klombeek herkend; een leerling van B. C. Koekkoek. Deskundige Rob Sneep schatte het op 20.000 tot 30.000 gulden. Het wordt op 25 april bij Sotheby's in Amsterdam aangeboden op een veiling van de Romantische en Haagse School. Iemand kwam met een karaf en zes glazen, ontworpen door Berlage. Die zijn nu geschat op 1200 tot 1800 gulden. Op 3 mei veilt Sotheby's 20e-eeuwse toegepaste kunst, waaronder dat glaswerk. Informatie over deze taxaties: tel. 020-275656. Nog een paar veilingen van Sotheby's. Op maandag 25 april is de topper wel een berglandschap met ruïne van Barend C. Koekkoek; een paneeltje uit 1853 dat in 1962 in Museum Haus Koekkoek in Kleef te zien was. Geschatte opbrengst anderhalf tot twee ton. Verder zijn er een Isaac Israels ("Meisje voor de spiegel", richtprijs 50 tot 70 mille), een G. H. Breitner en een Jules Dupré (uit de School van Barbizon). De Romantiek is aanwezig in onder meer een Andreas Schelfhout en stadsgezichten van Springer en Leickert, een Gezicht op Paestum van Joseph Knip (over wie in het Noordbrabants Museum in Den Bosch vandaag een expositie wordt geopend; "De familie Knip") en een interieur van de Portugese synagoge in Amsterdam door Joh. Bosboom. Van9 Dit paneel van B. C. Koekkoek, Rivier- en berglandschap met ruïne en figuren, wordt maandag bij Sotheby 's geveild. De olieverf meet 50 bij 65 cm. daag en morgen zijn èr nog kijkdagen aan Nes 75-87. De catalogus kost 35 gulden.
Van Sotheby's naar concurrent veilinghuis Christie's, anno 1766. Ook deze firma kent taxatiedagen. Elke dag kan men daarvoor op Christie's kantoor (Corn. Schuytstraat 57, Amsterdam, tel. 020-642011) terecht van tien tot vier uur. Maar speciale taxatiedagen worden op 13 en 14 juli gehouden in het Promenade Hotel, Van Stolkweg 1, Den Haag. Men kan ook de Engelstahge veilingenlijst voor mei en juni aanvragen: robots, Italiaans glas, munten, porselein etc. Dit huis heeft ook de inboedels van beroemde scheepswrakken uit vroeger eeuwen in veiling. Daar behoren onder andere toe de "Slot ter Hooge" van de VOC, de "Utrecht" van admiraal Witte de Wit, het vlaggeschip van Piet Heyn de "HoUandia" en het nu wel als "Geldermalsen" geïdentificeerde VOC-schip met 156.000 stuks Chinees porselein. Op 14 juni komt bij Christie's in New York de boedel op tafel van de scheepswrakken der "Nuestra Seflora de Atocha" en de "Santa Margarita". Een deel van het goud en zilver (sieraden, gebruiksvoorwerpen) zal op 19 en 20 mei bij Christie's in Amsterdam te zien zijn, te laat voor Moederdag...
Joodse oude kunst
Op 11 mei veilt Christie's in Amsterdam 540 kavels "Judaica" zoals joodse boeken, manuscripten, tekeningen, kunstvoorwerpen e.d. Daar zit een eerste druk bij van de door Daniel Bomberg in 1523 in Venetië uitgegeven Jeruzalemse Talmoed (schatting: 18.000 tot 25.000 gld.), een collectie in India gedrukte 19eeeuwse joodse werken (de Haggadah van Bombay en die van Poonah). Verder
Kunst- en antiekveilinghuis L. Gijselman (anno 1823) is uit gebouw De Zon in Amsterdam verhuisd naar Overtoom 197, maar de naam De Zon is gehandhaafd. In de nieuwe opzet komt men nu met veilingen-per-onderwerp, met aparte catalogi (van een tientje) voor elke rubriek. Óp 26 en 27 april veilt Gijselman antieke meubelen, klokken, vazen, kleden en sculptures, waaronder een "staand horloge" rond 1750 (pim. 20 mille), een mahoniehouten trektafel uit 1676 (rond zeven mille) en diverse klokken uit de 17e en 18e eeuw. Op 28 april komen juwelen en goud en zilver aan bod, waaronder eeii zilveren kandelaar met draailont en geheel gedreven in ribdecor, goed voor 1500 tot 2000 gulden. Op 29 april veilt Gijselman Europese keramiek, glas en porselein, waaronder Delfts blauw, Meissen en een zeldzame kapitale porseleinen vaas uit Wenen, omstreeks 1920, met geschilderd damesportret in verguld medaillon. Informatie: tel. 020-184470.
Bijbels, Cats en Beza
Tot slot: oude en zeldzame boeken, waaronder een indrukwekkende collectie Judaica en een grote hoeveelheid oude kaarten, prenten, stadsgezichten en boeken over geschiedenis, overstromingen, het schaakspel, kunst en architectuur komen onder de hamer op boekenveiling 280 van Van Gendt, Keizersgracht 96-98 in Amsterdam, op 3 en 4 mei, met kijkdagen op 28 en 29 april. De catalogus kost een tientje. De prenten omspannen de 16e tot de 20e eeuw, de boeken de 17e tot de 19e eeuw, waaronder bij voorbeeld literatuur (Cats, Vondel), geneeskunde, theologie (Beza, Basnage, Josephus en diverse bijbeluitgaven). Informatie over veilingen en kijkdagen bij Van Gendt: tel. 020-234107.
Een favoriete das, vast van kleur. Kleurvast was ook SGP-voorganger dominee P. Zandt, jarenlang de noeste nestor van onze volksvertegenwoordiging. Mensen die ds. Zandt nog meemaakten weten te melden dat hij altoos in het zwart ging, meestentijds in jaquet of in een lange domineesjas van ouderwetse snit en met een hoge witte boord.
Over zwarte kousen gesproken. SGP? Welnee, VVD! Namelijk Th. Joekes, een nog onversneden liberaal van het oude stempel, die het houdt op dure donkere kostuums en immer zwarte sokken met een zuinig motief: „Kwaliteit is op den duur altijd goedkoper en een kapotte zwarte sok kun je altijd ruilen met een exemplaar van een ander zwart paar".
Zakken we ten leste af naar de PvdA. Op een wat goedkope manier presteerde de corpulente staatssecretaris van volkshuisvesting (1973-1977) Jan Schaeffer het zich in de Kamer in een vaal en versleten spijkerpak aan den volke te presenteren. Kleren (mis)maken de (staats)man, nietwaar?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's