CDA'er Duyn treedt toch af als kamerlid
Besluit voor fractie een „verrassing"
DEN HAAG - Het CDA-kamerlid L. J. J. Duyn (43) heeft gisteren met onmiddellijke ingang zijn kamerlidmaatschap neergelegd. CDA-fractievoorzitter De Vries zegt Duyns besluit te respecteren. Volgens een CDA-woordvoerder heeft Duyn z'n beslissing „op eigen initiatief genomen". De mededeling kwam voor het CDA als „een volslagen verrassing".
In de gisteren door de CDA-fractie uitgegeven verklaring wordt als argument voor de stap van Duyn aangevoerd „de schade die partij, fractie en hijzelf hebben opgelopen als gevolg van het feit dat zijn politiek functioneren voorwerp van discussie was geworden na enkele door hem begane overtredingen". In politiek Den Haag wordt het als „vreemd" ervaren dat Duyn nu opeens politieke consequenties trekt uit zijn gedrag in de afgelopen tijd.
Duyn raakte in opspraak door tijdens een televisieopname de wettelijk verboden geboortekrik bij de bevalling van een van zijn koeien te gebruiken. Hij kwam opnieuw in het nieuws door het rijden onder invloed en zijn gedrag bij het opmaken van een proces-verbaal. Ten slotte haalde hij de publiciteit door het parkeren van zijn auto op een parkeerplaats voor invaliden in Utrecht, waardoor hij weer een bekeuring opliep.
Opvolger
Voor het rijden onder invloed is het ex-kamerlid begin deze maand door de politierechter in Alkmaar veroordeeld tot een boete van 500 gulden en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor een half jaar. De officier van Justitie was het met dit vonnis niet eens en is in beroep gegaan. Het hoger beroep dient pas over een halfjaar.
Het vonnis vèn de Alkmaarse politierechter was voor de CDA-fractie vorige week geen reden Duyn te adviseren zijn kamerlidmaatschap neer te leggen. Ook Duyn vond aanvankelijk het vonnis geen argument om af te treden. In politieke kringen werd het niet tot aftreden dwingen van Duyn door de CDA-fractie in verband gebracht met zijn mogelijke opvolger als kamerlid.
Daarvoor zou als eerste de toen 'onvrijwillig werkloze' oud-staatssecretaris Brokx in aanmerking komen. Dit zou, aldus politiek-Den Haag, door de CDA-fractie en haar voorzitter B. de Vries als ongewenst worden ervaren, omdat juist De Vries Brokx eind 1986 dwong tot aftreden. Zoals bekend is Brokx vorige week vrijdag door het kabinet benoemd tot burgemeester van Tilburg.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's