Palestijnen bewijzen Aboe Jihad laatste eer
PLO-commandant in Syrië begraven
DAMASCUS — Duizenden Palestijnen iiebben gisteren de laatste eer bewezen aan de zaterdag bij een aanslag in Tunis omgekomen militair commandant van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), Khalil al-Wazir. Al-Wazir, beter bekend als Aboe Jihad, werd begraven in Yarmouk, met 300.000 inwoners het grootste vluchtelingenkamp in Syrië.
De honderdduizenden aanwezigen zwoeren de Palestijnse volksopstand in de door Israël bezette gebieden in zijn naam voort te zullen zetten. „In ons bloed en in onze geest zullen wij trouw zijn aan onze martelaar", schreeuwden de rouwenden tijdens de begrafenis.
De stoffelijke resten van de 52-jarige Aboe Jihad werden vanuit het Mouwasat-ziekenhuis in Damascus naar Yarmouk overgebracht. De kist was bedekt met de Palestijnse vlag. Al-Wazirs weduwe, moeder en vijf kinderen waren bij de plechtigheid aanwezig.
Duizenden Palestijnen liepen achter het met geweren bewapende voertuig waarin de stoffelijke resten van Aboe Jihad vanuit Damascus naar het 12 kilometer verderop gelegen Yarmouk werden overgebracht. Duizenden anderen stonden aan de kant van de weg om de PLO-voorman de laatste eer te bewijzen. Zjj riepen leuzen en maakten het V-teken. Ook werden borden en spandoeken meegedragen met de mededeling dat de Palestijnse opstand in de bezette gebieden zal worden voortgezet.
Op de Westoever en in de Gazastrook is door de plaatselijke bevolking op grote schaal stilgestaan bij de teraardebestelling. Overal waren zwarte vlaggen uitgestoken en op verschillende plaatsen vonden processies plaats in een nabootsing van de begrafenisplechtigheid van Aboe Jihad. Israëlische soldaten raakten slaags met Palestijnse betogers en ten minste één Palestijn vond daarbij de dood. Tien Palestijnen raakten gewond.
In de Gazastrook, waar al-Wazir is opgegroeid, waren de muren van veel woningen en ramen getooid met foto's van de vermoorde Palestijnse leider. Over elektriciteitsdraden waren Palestijnse en zwarte vlaggen gehangen. Alle winkels waren gesloten in het kader van een staking uit protest tegen de moord.
Volgens een Tunesische regeringsverklaring is de moord op al-Wazir in zijn woning in Tunis het werk geweest van Israëlische commando's. Ook Israëlische bronnen hebben gezegd dat de moord door Israëliërs is gepleegd.
In het vluchtelingenkamp Nusseirat openden soldaten het vuur op stenen gooiende Palestijnen. Een Palestijn vond de dood en zeven anderen raakten gewond. Volgens een woordvoerster van het Barzilai-ziekenhuis stierf de 21-jarige Mohammed Hassan Massar door een kogelwond in de borst. Een andere 21-jarige Palestijn raakte ernstig verwond door een kogel in een long.
Het leger handhaafde voor de vierde achtereenvolgende dag het uitgaansverbod voor zeventien vluchtelingenkampen en steden op de Westoever en voor zes van de acht kampen in Gaza. In de getroffen gemeenschappen wonen in totaal ruim 400.000 Palestijnen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's