Vergrijzing volgens GPV geen probleem
Zorg voor ouderen is politieke keus
AMERSFOORT - Vergrijzing is geen probleem, dat wordt hef niet en het mag ook niet als een probleem worden beschouwd. Het toenemen van het aantal ouderen kost de samenleving extra geld, het is alleen de vraag of we dat ook willen opbrengen. Deze politieke keus wordt bepaald door de visie op ouderen en op hun plaats in de samenleving.
Tot deze bevindingen komt de Groen van Prinsterer Stichting, het wetenschappelijk bureau van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), in de brochure "Ouderdom verplicht". Hierin wordt een positieve houding tegenover ouderdom en een volwaardig en actief functioneren van ouderen in de samenleving bepleit.
Gewezen wordt op de angst voor euthanasie die bij veel bejaarden leeft. De dokter met de spuit die sommigen graag presenteren als de reddende engel, waart voor veel bejaarden eerder rond als spookbeeld of als engel des doods, aldus de brochure. Daarin wordt tevens gesteld dat het wonen in een tehuis waar de geloofsovertuiging een belangrijke rol speelt en waar men zich in veilige handen weet, deze angst kan wegnemen.
Flexibele pensionering
De stichting stelt vast dat juist die zo belangrijke eigen identiteit op dit moment gevaar loopt in de Wet op de bejaardenoorden en in het provinciaal planningsbeleid. De, identiteit zou daarin als criterium voor oprichting van tehuizen moeten worden opgenomen.
Praktische aanbevelingen in de brochure betreffen zaken van flexibele pensionering tot verbetering van particuliere pensioenvoorzieningen, van veilige fietspaden tot betere instapmogelijkheden in trein en bus. Ouderen kunnen ook meer worden betrokken in het ouderenwerk, maar evenzeer in het onderwijs aan etnische minderheden of kinderopvang.
De wetenschappers van het GPV delen het uitgangspunt van de regering dat burgers meer zorg voor elkaar moeten dragen. Bij de uitvoerbaarheid van deze mantelzorg plaatsen zij nadrukkelijk vraagtekens. Individualisering en financiële zelfstandigheid zijn ontwikkelingen die men allereerst niet meer moet bevorderen als men de mogelijkheden wil vergroten voor zorgverlening, meent de stichting. Ze beveelt in dit verband eventuele invoering van „zorgverlof" voor werknemers aan.
Behalve de mantelzorg dienen ook de eerstelijnszorg, waaronder de gezinszorg valt, en het vrijwilligerswerk te worden versterkt. Daarnaast is het onvermijdelijk dat er meer geld komt voor de bejaardenoorden en verpleeghuizen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's