Peking wil rugzaktoerisme uit Tibet weren
PEKING — Peking is kennelijk niet meer gediend van het rugzaktoerisme in Tibet. De Chinese autoriteiten willen toeristen in het gebied voortaan verplichten om dagelijks een minimumbedrag van omgerekend vijftig gulden uit te geven.
Ook zullen zij in groepsverband moeten reizen onder de hoede van een officiële gids, zo zei gisteren de Amerikaanse plaatsvervangend staatssecretaris van buitenlandse zaken Roy Stapleton.
Stapleton nam vorige week poolshoogte in Tibet, waar in oktober vorig jaar en maart felle anti-Chinese onlusten uitbraken. Vooral jonge monniken uitten hun onvrede over de vermeende onderdrukking van de Tibetaanse taal en cultuur door de Chinese autoriteiten. Nogal wat jonge toeristen, voor wie Tibet een geliefde bestemming is, steunden de demonstranten, direct en indirect door bij.voorbeeld gewonde betogers te verzorgen. Zij bleken ook een dankbare bron van informatie voor westersejournalisten in Peking.
Die opstelling was tegen het zere been van de Chinese autoriteiten, die onmiddellijk Tibet tot verboden gebied verklaarden voor individuele reizigers. Tibet werd na een jarenlang isolement in het begin van de jaren '80 voor toeristen opengesteld. Vooral jonge rugzaktoeristen, aangelokt door een avontuurlijke en een goedkope vakantie, stroomden toe. Zij konden in Tibet rondkomen van een tientje per dag. Als Stapleton gelijk krijgt, zullen zij naar een andere bestemming moeten uitkijken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's