Nederland mag geen fregatten bouwen
Griekenland kiest voor Westduitse werven
DEN HAAG — Nederland komt niet in aanmerking voor de bouw van vier fregatten voor de Griekse marine. Griekenland heeft besloten de miljoenenorder aan Westduitse werven te gunnen. In Nederland heeft de werf De Schelde in Vlissingen zich sterk gemaakt voor de exportorder. Deze werf bouwt nu een serie M-fregatten voor de Koninklijke Marine, uit welke serie aan Griekenland geleverd kon worden. In het verleden heeft deze werf twee Standaard-fregatten aan Griekenland geleverd. Deze S-fregatten werden in serie gebouwd voor de Koninklijke Marine.
De directeur van de afdeling scheepsnieuwbouw van de Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen, ir. D. M. de Munck, reageerde gisteravond uiterst teleurgesteld op de mededeling van de Griekse regering. „Wij kennen de motivatie nog niet waarom de Griekse regering deze beslissing heeft genomen. Wij hadden een buitengewoon concurrerend schip en een uitstekend aanvullend pakket. Wij denken dan ook dat bij deze beslissing andere zaken een rol hebben gespeeld dan alleen het scheepsnieuwbouwpakket", aldus De Munck. „Maar zeker weten doen we het nog niet. Vandaag zouden de bedrijven die bij deze eventuele order betrokken zijn geweest, KMS en Holland Signaal, en de overheid deze zaak evalueren. Daarna kunnen we zeggen waarom de order aan ons is voorbijgegaan". Aan de inspanningen van de Nederlandse overheid heeft het volgens De Munck dan ook absoluut niet gelegen. Die zijn heel ver gegaan met hun aanvullende toezeggingen.
Van Houwelingen
Staatssecretaris Van Houwelingen van defensie, die zich persoonlijk sterk heeft ingezet om de order naar Nederland te halen, vindt het jammer dat de Griekse regering heeft besloten om de order niet aan Nederland te gunnen. „Het gaat in deze gevallen om een harde competitie tussen verschillende scheepswerven en die hebben we verloren", aldus Van Houwelingen gisteren in een reactie.
Het is de staatssecretaris niet helemaal duidelijk waarom de Griekse regering uiteindelijk heeft gekozen voor de Westduitse fregatten. „De Griekse regering was wel degelijk geïnteresseerd in de M-fregatten van de KMS.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's