'Oompje' Mitterrand doet het best aardig
Franse volk kiest uit 9 presidentskandidaten
PARIJS - Je hebt er al iets over gelezen. De Fransen gaan op 24 april en 8 mei naar de stembus. Zij kunnen kiezen uit negen kandidaten voor het presidentschap. Wie maakt er nu de meeste kans om opnieuw zeven jaar het gezicht van Frankrijk te bepalen?
Het staat vrijwel vast dat de huidige president, 'oompje' Francois Mitterrand (71), in de eerste ronde de meeste stemmen zal trekken. Mitterrand wist in 1981 met zijn socialistische partij (PS) een grote overwinning te behalen. Volgens het ingewikkelde Franse kiesstelsel hebben er één keer in de vijf jaar verkiezingen voor de Nationale Assemblee (soort volksvertegenwoordiging) plaats. Dat gebeurde in 1986. Toen verloor de PS echter stemmen en moest de socialistische Mitterrand in ieder geval tot 1988 met een rechtse meerderheid, die winst boekte, zien te regeren. Nu begrijp je ook de term "cohabitation". Cohabiter betekent: samenwonen. Een linkse president (Mitterrand) met een rechtse premier (Chirac) regeerden de afgelopen twee jaar in het regeringspaleis Elysée.
Concurrentie
Natuurlijk heeft Mitterrand concurrentie. Niet iedereen wil hem als president. Zijn voornaamste rivaal is Jacques Chirac (54). Hij is de leider van de neo-gaullistische -naar generaal De Gaulle- partij R(as-" semblement) P(our) la R(épublique). Op de voet volgt Raymond 'Barre, eveneens een rechtse kandidaat en een bolleboos in de economie. Hij treedt op namens de UDF, een centrumrechtse Unie voor een Democratisch Frankrijk. Moet dat nou, zou je zeggen. Kunnen die twee rechtse partijen UDF en RPR niet 'samenspannen' tegen de Parti Socialiste? Dat ligt heel moeilijk in Frankrijk. Iedere stroming heeft zo z'n eigen traditie. Bij ons heb je bij voorbeeld SGP, RPF en GPV.
Het is nu al te verwachten, zegt men, dat Mitterrand en Chirac op 8 mei tegen elkaar zullen uitkomen. Alhoewel Barre populair is, zal hij het waarschijnlijk tegen Chirac afleggen.
In de boot
De andere zes kandidaten zitten allemaal een beetje in hetzelfde schuitje. Geen van hen zal een meerderheid behalen. Een in het oog springende kandidaat is Jean-Marie Ie Pen (59) van het Front National. Dit Front staat bekend om zijn zeer nationahstische houding. Le Pen wil een "Frankrijk voor de Fransen" en bepleit een immigrantenverbod.
Er zijn ook communistische kandidaten. André Lajoinie (58) treedt op voor de PCF, de Franse communistische partij, die in de Franse politiek ooit sterk was, maar nu weinig aanhang meer heeft. Een dissidente communist is Pierre Juquin (58). Hij streeft het moderne communisme (eurocommunisme) na. Verder zijn er nog Antoine Waechter (39) met zijn
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 18 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 18 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's