Toekomst van de Zwolse veemarkt hangt af van het snel overkappen
ZWOLLE - De veehandelaren die de vrijdagse veemarkt in Zwolle bezoeken zij'n het wachten beu. Als het veemarktcomplex niet snel overkapt wordt, zal een aantal van hen de Zwolse markt vaarwelzeggen. Daarmee verspeelt Zwolle dan de kansen om de grootste veemarkt van Nederland te worden.
In agrarisch Nederland is de veemarkt van Zwolle erg in trek. De gunstige- ligging van de Overijsselse hoofdstad, midden in een landbouwen veeteeltgebied, is daaraan debet. Wekelijks bezoeken honderden boeren en handelaren de markt. Met een aanvoer van gemiddeld 8000 stuks handelsvee en een omzet van zo'n drie miljoen gulden per marktdag neemt Zwolle de tweede plaats in op de ranglijst van de elf veemarkten die ons land rijk is.
Het enige waar het de Zwolse veemarkt aan ontbreekt om het succesverhaal compleet te maken, is een moderne, overdekte accommodatie. De voorzitter van de veemarktadviescommissie, R. van de Berg, steekt zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken: „Het is hier in Zwolle in feite een middeleeuwse situatie. Bij nacht en ontij staan het vee en de handelaren onderde blote hemel".
Wens
De wens om het veemarktcomplex te overkappen leeft al vele jaren. Eigenlijk had het al gebeurd moeten zijn. Vorig jaar maart stelde de gemeenteraad daarvoor namelijk een krediet van 17.5 miljoen gulden beschikbaar. Bij de aanbesteding van de grootscheepse renovatie bleek echter dat het plan zo'n 6 miljoen gulden duurder uit zou vallen dan was voorzien.
Dat was voor de gemeenteraad iets te veel van het goede. De Zwolse raad wilde toen eerst nieuwe gegevens over de financiële" haalbaarheid van de overkapping. Zo begon men weer bij af.
Van de Berg, die zelf veehandelaar is, gelooft dat het veemarktbedrijf in Zwolle binnen een jaar over een beter onderkomen en nieuwe faciliteiten moet beschikken, omdat anders voor Zwolle in de toekomst geen rol van betekenis is weggelegd in het landelijk veemarktgebeuren".
De veehouderij bevindt zich op dit moment in een fase van herstructurering. Nieuwe ontwikkelingen bepalen welke posities veemarkten gaan innemen. Van den Berg denkt bij voorbeeld dat de kleine veemarkten, zoals Hoogeveen, zullen verdwijnen. De veehandelaren en boeren die op die markten georiënteerd zijn. moeten dan uitwijken naar elders.
In 1992 gaan de Europese grenzen open. Waarschijnlijk zullen dan ook Duitse boeren met hun vee naar de Nederiandse veemarkten komen. Gelet op de geografische ligging is Zwolle dan een aantrekkelijke locatie. Maar als je als veemarkt geen goede accommodatie bezit, dan verlies je de concurrentiestrijd met de overige markten. De handel trekt dan weg van de Zwolse veemarkt naar een van de omringende markten: Utrecht, Doetinchem of Leeuwarden.
Filosofie
De weinig hoopgevende woorden van Van de Berg staan bijna haaks op de optimistische kijk op de toekomst van adjunct-veemarktdirecteur H. J. W. Kuhlmann. „Die overkapping komt er, dat is zeker. Maar wanneer, is nog de vraag", weet hij. In nauw overleg met de veemarktadviescommissie heeft de directie van het
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 18 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 18 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's