Irak meldt herovering van schiereiland Faw
„Iraanse troepen in de zee gedreven"
BAGDAD — Irak heeft gisteren de herovering gemeld van het strategisch gelegen schiereiland Faw. Volgens een Iraakse militaire woordvoerder werden de Iraanse verdedigingstroepen verpletterd en in zee gedreven. Iran sprak de berichten uit Bagdad tegen.
In een communiqué van het Iraakse opperbevel werd meegedeeld dat „eenheden van de presidentiële garde de vijandelijke defensie bestormden en haar troepen vernietigde". Slechts enkele Iraanse militairen wisten te vluchten, aldus het communiqué, volgens welke de gehele zoutvlakte ten noorden van Faw en de strook land die parallel loopt aan de zee bevrijd werden.
Een woordvoerder sprak van een „zware veldslag", waarin het Iraakse zevende legerkorps gisteren met steun van eenheden van de republikeinse garde de havenstad Faw „bevrijdde". De woordvoerder zei niet wanneer de gevechten begonnen waren en hoeveel Iraakse en Iraanse militairen waren gesneuveld. Faw ligt 560 km ten zuidoosten van Bagdad.
Iraanse ontkenning
De Iraakse radio en televisie onderbraken gisterochtend hun programma's om het „succes van Faw" te melden. Volgens ooggetuigen vulden de straten van de hoofdstad Bagdad zich na de bekendmaking van het nieuws met jubelende mensen.
Het Iraanse persbureau IRNA ontkende echter in een spoedbericht vanuit Teheran dat Faw weer in Iraakse handen gevallen is. „Iraakse eenheden probeerden zaterdagnacht de Iraanse linies in Faw te infiltreren, maar zij werden weggevaagd door de Iraanse moslem-strijders, waarbij zij honderden verliezen leden. De overige Iraakse troepen trokken zich terug", aldus het nieuwsagentschap.
Faw, dat door de Iraakse militaire woordvoerder werd omschreven als 's lands enige toegang tot zee, werd in januari 1986 door Iran veroverd. Dat gebeurde met een verrassingsaanval. Iraakse commandanten gaven later toe dat er op het moment van de aanval weinig troepen waren gelegerd op het schiereiland, omdat zij daar geen Iraanse aanval over land hadden verwacht.
Na de stad Faw te hebben ingenomen zetten de Iraanse strijdkrachten destijds hun offensief voort in de richting van de Iraaks-Koeweitse grens. Maar na een zware en bloedige strijd slaagden de Irakezen er ten slotte in de Iraanse opmars tot stilstand te brengen.
Volgens westerse diplomaten verwachtte Bagdad afgelopen winter een nieuwe poging van de Iraniërs om de wegverbinding tussen Irak en Koeweit af te snijden. Maar het Iraanse offensief bleef uit. Waarschijnlijk omdat Iran niet over genoeg troepen beschikte en het de Sowjet-Unie, die rond die tijd betrokken was bij pogingen te bemiddelen tussen de oorlogvoerende partijen, niet in verlegenheid wilde brengen.
In afwachting van het Iraanse offensief versterkte Irak vorig jaar zijn troepenmacht bij Faw, dat slechts op 50 km ten zuiden van de zwaar verdedigde Iraakse stad Basra is gelegen. Toen de aanval niet kwam, ervoer Bagdad dit als een zwaktebod van de kant van Iran en besloot het zelf in het offensief te gaan, zo vermoeden politieke waarnemers. De aanval op de Iraanse stellingen bij Faw was het eerste Iraakse offensief sinds zes jaar.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 18 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 18 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's