Kamer ontstemd over loslippigheid Lubbers
D66 wil spoeddebat over benoeming Brokx
DEN HAAG — De Tweede Kamer is ontstemd over het feit dat premier Lubbers vrijdag tijdens zijn welielijkse persconferentie heeft verliiaard dat de naam van ex-staatssecretaris Brolcx niet voorliwam op de lijst van aanbeveling van de vertrouwenscommissie uit de Tilburgse gemeenteraad. Naar de mening van de Kamer heeft de minister-president hiermee het vertrouwelijk karakter van de procedure rond een burgemeestersbenoeming geschonden.
Het kamerlid Kohnstamm (D66) heeft gisteren laten weten prijs te stellen op een spoeddebat over de uitlatingen van de premier. Hij wil dat premier Lubbers en minister Van Dijk van binnenlandse zaken deze week in de Kamer tekst en uitleg geven over de benoeming van Brokx tot burgemeester van Tilburg. Kohnstamm zei zich niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat het kabinet met de voordracht van Brokx is afgeweken van de normale gang van zaken „om louter partijpolitieke redenen". Kohnstamm sprak het vermoeden uit dat het advies van de vertrouwenscommissie niet zorgvuldig is bekeken. „Dan heeft de commissie dus voor Piet Snot gewerkt", aldus het D66-kamerlid. D66 staat met haar kritiek niet alleen. Het VVD-kamerlid Hermans, tevens vice-fractievoorzitter, liet zaterdag weten het „op zijn zachtst gezegd merkwaardig te vinden dat Lubbers uit de school heeft geklapt". Hermans had het zorgvuldiger gevonden als de premier zich had onthouden van opmerkingen over de samenstelling van de lijst van aanbeveling.
Ook Van der Sanden (CDA) is niet gelukkig met het optreden van de minister-president. „Lubbers heeft blijkbaar tegenover de pers zijn zwijgzaamheid over de afschaffing van de wir willen compenseren", zo luidde zijn commentaar.
Het PvdA-kamerlid Meijer stelt zich op het standpunt dat het advies van de vertrouwenscommissie „kennelijk geheel terzijde" is geschoven. Meijer verwijt het kabinet gebrek aan openheid. Volgens hem had het kabinet er beter aan gedaan vanaf het begin duidelijk te maken dat Brokx in Tilburg gestationneerd moest worden. Meijer sprak van een „schijnvertoning".
Geen commentaar
Minister Van Dijk van binnenlandse zaken verklaarde zich desgevraagd niet bereid commentaar te leveren op de uitspraken van de minister-president. „Ik heb niet diiect kennis kunnen nemen van hetgeen de premier tegenover de pers heeft verklaard", zo zei hij. Van Dijk ontkende dat Brokx de burgemeestersbenoeming niet dan met tegenzin zou aanvaarden: „Gerrit heeft mij laten weten dat hij bijzonder graag burgemeester van Tilburg wilde worden. Hij is een uitstekende kandidaat. Hij is zeer wel in staat eventuele reserves jegens zijn persoon te overwinnen".
Van Dijk bestreed de opvatting dat het CDA met de benoeming van Brokx in Tilburg een intern probleem zou hebben opgelost. „Dat zou het geval zijn als we een burgemeester hadden benoemd die niet in aanmerking was gekomen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 18 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 18 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's