PvdA denkt na over beleid ZO-Azië
Socialisten zoeken naar wegen voor „invloed en solidariteit
AMSTERDAM - De macht en invloed van de Staat moeten worden gebruikt om de belangen van de door het kapitalisme weggedrukte groepen te beschermen. Tot voor kort was dit een bekend geluid binnen PvdA-kringen. Maar wat te doen als die Staat geen enkele mogelij'kheid biedt om als socialistisch instrument te dienen? Dit PvdA-probleem speelt al een tijdje op nationaal niveau; op internationaal niveau kwam het afgelopen zaterdag om de hoek kijken. Toen hield de Azië-commissie van deze partij een studiedag in Amsterdam en wel naar aanleiding van een door haar uitgegeven studiebundel (met als titel: "De lotus in de vuist"), waarin de regio Zuidoost-Azië als nieuw aandachtsveld van de partij uitvoerig aan een analyse wordt onderworpen. Doel ervan is een actievere betrokkenheid van de partij te ontwikkelen bij (eventuele) sociaal-democratische tendensen in deze regio.
Waarom deze belangstelling voor Zuidoost-Azië (te denken valt aan landen als Taiwan, Zuid-Korea, de Filippijnen, Indochina, Japan)? In het voorwoord van de bundel schrijft voorzitter Peter van Tuijl: „Juist nu de PvdA zich toelegt op zo'n grondige heroverweging van haar positie lijkt de tijd rijp om de accenten niet alleen inhoudelijk maar ook geografisch te verleggen".
In het rapport wordt ervoor gepleit dat „de PvdA zich veel meer dan nu (...) rekenschap zal moeten geven van de ontwikkelingen in Oost- en Zuidoost-Azië. (...) Vooral vanwege het feit dat deze regio de meest dynamische is in de wereldeconomie (...), waarmee Nederland in toenemende mate wordt geconfronteerd. De bundel wil op informatieve wijze bijdragen aan wat ze noemt „gedachtenvorming over Azië vanuit sociaal-democratisch perspectief'.
Op de studiedag werd onder leiding van politicus Jan Pronk verder over de door het rapport uitgezette lijnen nagedacht. Dit gebeurde via inleidingen en werkgroepen.
Nuchterheid
Aziëkenner J. Breman was van mening dat de bundel nog te veel uitgaat van de oude benadering, waarbij de Staat als instrument van sociale rechtvaardigheid en inkomensverdeling wordt gezien. Als instrument voor ontwikkeling acht hij het zeker voor Zuidoost-Azië niet geschikt. De overheden functioneren daar namelijk geheel binnen het kader van het ontwikkelde kapitalistische systeem, met als gevolg dat slechts de bezitters van de produktiemiddelen worden beloond; de maatschappelijke onderlaag krijgt nauwelijks aandacht, aldus Breman.
Ook in de toekomst zag hij weinig kansen op emancipatie van de werkende klasse. „Immers", zo stelde hij „de keuze die de kapitalistische ondernemers maken, gaat niet in de richting van een vergroting van het consumptieniveau van de eigen bevolking, maar is voor alles gericht op de bescherming van directe eigen belangen".
„Daarbij komt nog", zo vervolgde de inleider, „dat het Zuidoostaziatische kapitalisme veel harder en meedogenlozer van aard is dan de westerse variant, en wel vanwege de veel modernere technieken waarmee het zich nu ontwikkelt".
Op welke wijze moet volgens hem de PvdA nu een (nog nauwelijks op gang gekomen) sociaaldemocratische ontwikkeling in deze regio bevorderen? Breman riep zijn partijgenoten op tot nuchterheid: „De PvdA is in deze ontwikkeling meer speelbal dan acton de ontwikkelingen daar zullen in hoge mate de toekomstige situatie hier, in Europa, gaan bepalen".
De inleider draaide de rol van de PvdA dan ook om: voor alles met het doel om straks niet al te veel tot speelbal (van deze nieuwe "machthebbers") te vervallen, beval Breman een actieve betrokkenheid op deze Aziatische regio aan.
De partij dient zich in dezen niet aan een of andere staat te binden, maar een geheel zelfstan
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 18 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 18 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's