AMI; „Bosnegers hebben ons nodig"
Franse artsen zetten werk voort
PARIJS - „Voor de bosnegers in Suriname is er tot dusverre niets veranderd of geregeld, ooit al zijn de botsingen tussen Jungle Commando en de troepen van legerleider Bouterse de laatste maanden aanzienlijk verminderd. Daarom is het voorlopig nog nodig dat we er blijven".
Dit hebben de Franse artsen JeanFran?ois Bittighoffer en Dominique de Lignières gisteren verteld in Parijs na hun terugkeer uit Suriname. Zij zijn in het kader van de medische hulpverleningsorganisatie Aide Médicale Internationale vier maanden in Langatabbetje geweest, de enige artsen in dat deel van Suriname. Voor het eerst zijn de Franse vrijwilligers daar nu vervangen door twee Nederlandse artsen. De organisatie is sinds oktober 1986 werkzaam in Suriname, toen Brunswijk erom had gevraagd. Alle bestaande medische instellingen, ziekenhuizen en hulpposten in het door hem gecontroleerde gebied waren toen verlaten.
Gebrek aan tandartsen
In de vier maanden van hun verblijf in Suriname hebben de artsen gemiddeld 2.") tot 30 ernstige gevallen per dag gehad. In totaal hebben ze driemaal oorlogsgewonden behandeld met kogelwonden, van wie er één ernstig aan toe was.
Een van de veelvuldigst voorkomende ziekten in het gebied is een uiterst gevaarlijke, soms dodelijke vorm van malaria, aldus Bittighoffer. Zij treft vooral mensen in de regio die daar niet altijd hebben gewoond, zoals een deel van de aanhang van Brunswijk. Zij blijken er uiterst gevoelig voor. Kinine blijkt bij deze vorm van malaria nauwelijks uitwerking te hebben. Naast de overal voorkomende ziekten komen er allerlei huidinfecties voor, aldus De Lignières. De twee artsen hebben voorts veel kinderen behandeld, met name wegens voedingsproblemen en uitdroging
Een geweldig probleem, vertelden zij, is voorts het volstrekt gebrek aan tandartsen. Er is er niet één. De enige oplossing is om dan iemand maar naar de enige, dure, tandarts in Saint Laurent in Frans-Guyana te sturen.
Vóór het begin van het conflict Bouterse-Brunswijk in 1986 bestond in Suriname een prima medische infrastructuur, aldus dr. De Lignières. „We hebben sindsdien een tijd vervangen, want er was niemand meer". In totaal hebben nu vijftien artsen van AMI elkaar afgelost. Volgens de Franse artsen ziet het er niet naar uit dat in de situatie voorlopig verandering komt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 april 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's