Binnenhof binnenste buiten
Wn twee jaar geleden werd in parlementaire democratie, de kwali
Ie Nieuwe Kerk in Amsterdam «n serie avonden georganieerd over het slagen en falen 'an de Nederlandse parlemenaire democratie. Dat gebeurde »nder de titel "Binnenhof binlenste buiten". Vile lezingen en discussies die toen ijn gehouden, heeft uitgeverij De iaan uit Weesp vorig jaar in samenwerking met de organisatoren van leze avonden, de Stichting De Nieuwe Kerk te Amsterdam en het Documentatiecentrum Nederlandse PolitiePartijen van de Rijksuniversiteit Jroningen, gebundeld in een lezens/aardig boekwerkje. Het boek biedt meer dan alleen de erslagen van de discussie-avonden. 1$ elk van de zes hoofdstukken, die en weergave van de zes discussievonden vormen, wordt door iemand en wetenschappelijk verantwoord ommentaar gegeven. Dat laatste wil verigens niet zeggen dat al die comlentaren ook principieel verantwoord ijn. Het is geen slecht idee geweest om en dergelijk commentaar aaii elk bofdstuk toe te voegen, want een iscussie eindigt in de meeste gevallen nbevredigend. Het bevordert de verzichtelijkheid echter niet. Want a de inleidingen die werden gehouen (over het functioneren van de teit van de kamerleden, de invloed van de media, de invloed van de burgers, de taken van het parlement en de verhouding tussen regering en parlement) volgde een discussie, die van minder kwaliteit is dan de doordachte inleidingen. Na de discussie komt weer een verhandeling.
Discussies
Dat wil niet zeggen dat men de discussies weg had moeten laten, want er zijn tal van leuke dingen gezegd en het is best aardig om die zwart op wit te hebben.
Om een enkel voorbeeld te noemen. Het PvdA-kamerlid mevrouw Van Nieuwenhoven gaf op een van die avonden toe dat de televisie-journalisten brieven laten uitgaan naar kamerleden waarin wordt gevraagd wat meer in te haken op het betoog van de minister of staatssecretaris, omdat de beelden anders zo saai zijn.
PvdA-leider Den Uyl gaf ook een mooi staaltje weg van willekeur. Op een gegeven moment verwijt hij Lubbers geen aandacht te hebben besteed aan de resultaten van de Brede Maatschappelijke Discussie over het (kern)energiebeleid. Een meerderheid van de mensen die deelgenomen had aan deze discussie sprak zich uit tegen de bouw van nieuwe kerncentrales, terwijl het kabinet daarna wel besloot tot bouw van nieuwe kerncentrales. (De besluitvorming hierover is ondertussen uitgesteld door de ramp in het Russische Tsjernobil).
Op zich mag iemand dat verwijt maken. Maar Den Uyl niet, want nog geen minuut nadat hij Lubbers dat verwijt gemaakt had, zegt de oud PvdA-leider dat hij in ons land geen kruisraketten zou plaatsen, ook al zou blijken -door middel van een door de PvdA bepleit consultatief referendum- dat de meerderheid van de Nederlanders voor plaatsing is. N.a.v. "Binnenhof binnenste buiten. Slagen en falen van de Nederlandse parlementaire democratie", onder redactie van Ruud Kool; Uitg. De Haan, Weesp, 1986; 204 bIz.; prijs 24,50 gulden. "Dorpsdespoten onttronen". Zo luidt de titel van de bundel die vorig jaar verscheen ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van drs. A. M. Oostlander, de directeur van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Voordat Oostlander directeur van dit instituut werd, was hij directeur van de Dr. Abraham Kuyperstichting, het wetenschappelijk bureau van de ARP. De vijf jaar dat hij als directeur van dit instituut fungeerde, telden mee voor het jubileum. De wetenschappelijke bureaus van KVP, ARP en CHU werden 'pas' in 1980 samengevoegd. De bundel werd zonder medeweten van Oostlander opgesteld uit eerdere publikaties in diverse partijorganen. Het goede van dit boek is de doordachte en toch niet moeilijk leesbare manier waarop Oostlander zijn visie De boekbesprekingen op deze pagina ajn van de hand van G. A. Vmegindeweij.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 februari 1987
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 februari 1987
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's