Geen strafvervolging in zaak-Hans Kok
"Wel nalatigheden geconstateerd"
AMSTERDAM - Burgemeester Van Thijn van Amsterdam ziet geen aanleiding tot disciplinaire maatregelen tegen drie gevangenbewaarders in de zaak van de kraker Hans Kok. Die overleed op 25 oktober 1985 na krakersrellen in de Staatsliedenbuurt in een cel op het hoofdbureau van politie in de hoofdstad.
Van Thijn maakte zijn besluit vanmorgen bekend, gelijk met de resultaten van het rijksrecherche-onderzoek, dat aan zijn besluit ten grondslag ligt. De burgemeester spreekt in een notitie aan de gemeenteraad wel duidelijk over „omissies" (nalatigheden) destijds in het cellenblok. Hij stelt maatregelen voor die de situatie daar moeten verbeteren, zoals uitbreiding van personeel en organisatorische verbeteringen.
Uit dit verslag, door minister Korthals Altes aan de Tweede Kamer gestuurd, blijkt dat van een strafvervolging tegen de drie betrokken bewaarders wordt afgezien wegens gebrek aan bewijs. Het onderzoek van de rijksrecherche naar de dood van de Amsterdamse kraker mondt uit in de conclusie dat geen enkel vermoeden bestaat van enig strafbaar feit. Minister Korthals Altes zegt de conclusies uit het vooronderzoek volledig te delen. Wel voegt hij daaraan nog toe, dat Hans Kok „onder zeer te betreuren omstandigheden" is overleden. Er is, zo meent hij, geen sprake van een gewelddadige dood.
Temperatuur
Volgens het rapport gaat ook de betrokken gemeentearts vrijuit. In de loop van de avond waarop Kok werd gearresteerd, heeft deze hem bezocht. Over zijn handelwijze valt hem geen verwijt te maken, zo luidt de conclusie in het onderzoeksrapport. Daaruit blijkt dat de regionaal geneeskundig inspecteur voor de volksgezondheid geen tuchtmaatregelen tegen de betrokken arts overweegt.
In het rapport wordt voorts aandacht geschonken aan de temperatuur in de cel waarin Hans Kok was ingesloten. Een TNO-onderzoek daarnaar concludeert, dat „niet kan worden uitgesloten dat lichamelijke afkoeling vóór het overlijden een bijkomende factor is geweest". De temperatuur voor de betrokken nacht wordt als „comfortabel koel" omschreven. Het rapport van het vooronderzoek bevat een kritische passage over eerdere publikaties over de temperatuur in de cel. Er wordt gesproken van een onjuiste interpretatie van de TNO-bevindingen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 december 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 december 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's