Nachtkijker Philips/ Oldelft voldoet niet
Defensieorder mogelijk naar Zeiss
DEN HAAG — De door een Nederlands consortium van Philips en Oldelft ontwikkelde warmtebeeldapparatuur voor 1450 nachtkijkers voor Leopard-1 tanks en YPR-765 gevechtsvoertuigen voldoet niet aan de eisen van de Nederlandse landmachfspecialisten. De kans bestaat nu dat staatssecretaris Van Houwelingen de order zal gunnen aan het VVestduitse bedrijf Zeiss, dat dezelfde warmtebeeldapparatuur al in serieproduktie vervaardigt voor de Westduitse Leopard-2 tanks. De apparatuur van Zeiss blijkt in de praktijk uitstekend te voldoen.
Staatssecretaris van Houwelingen zal binnenkort de knoop moeten doorhakken. Dat er grote belangen op het spel staan is buiten kijf. Philips en Optische industrie Oldelft hebben naar schatting 60 miljoen in het project geïnvesteerd en de overheid droeg zelf 20 miljoen gulden bij. Er is al zeven jaar aan de ontwikkeling van de warmtebeeldapparatuur gewerkt. Als Van Houwelingen het Nederlandse consortium passeert heeft dat vergaande gevolgen voor de kansen van de Nederlandse industrie op militaire exporten en voor civiele toepassingen van warmtebeeldcamerasystemen. wijst erop dat de problemen zijn ontstaan rond de door Philips gefabriceerde warmtebeeldcamera en niet rond de door Oldelft ontwikkelde optische systemen. Met de camera en de door Oldelft gefabriceerde optiek moeten tanks en gevechtswagens van het type Leopard 1 en YPR-765 ook 's nachts inzetbaar worden.
Duinker hoopt dat de order in Nederlandse handen kan blijven, maar wijst er tegelijkertijd op dat uitbesteding aan Zeiss in samenwerking met Texas Instruments via de gebruikelijke compensatie-opdrachten toch iets zal opleveren voor Oldelft.
Een woordvoerder van het ministerie van defensie kon vanmorgen nog niet zeggen in welke richting defensie naar oplossingen zoekt. Een van de mogelijkheden zou het opnieuw verlenen van uitstel kunnen zijn, zodat het Nederlandse bedrijfsleven alsnog de mogelijkheid krijgt de apparatuur te verbeteren. Uitstel
Philips oefent intussen via topman W. Dekker en andere prominenten al zware druk uit op het Haagse circuit om de order te behouden. Philips heeft in Eindhoven een nieuwe fabriek in gebruik genomen voor de produktie van de nachtkijkers, die voor de'tanks 400.000 gulden per stuk kosten, en voor de gevechtswagens 300.000 gulden. Directeur Duinker van Oldelft
Het Nederlandse warmtebeeldsysteem wordt door de defensiespecialisten slechter en zwaarder genoemd dan de door Zeiss/TI ontwikkelde en al in produktie genomen apparatuur. Invoering van de Nederlandse apparatuur zou in logistiek opzicht bezwaarlijk zijn. Aanpassing zou veel extra tijd vergen en tientallen miljoenen guldens extra kosten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 januari 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 januari 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's