Historie waterschapswezen Land van Heusden en Altena
Polderbesturen dateren uit 14e eeuw
WOUDRICHEM — De geschiedenis van het waterschapswezen in het land van Heusden en Altena omvat reeds verschillende eeuwen. In de veertiende eeuw was er al sprake van polderbesturen, die belast waren metd e zorg voor de waterkering en ontwatering. Het Land van Heusden en Altena maakte toen deel uit van het grote, reeds bedijkte gebied, deGroote- of Zuid-Hollandsche Waard.
Van grote invloed voor het waterschapswezen in het gebied is geweest de beruchte St. Ehsabethsvloed, die in november 1421 een groot gedeelte van de Groote- of Zuid-Hollandsche Waard overspoelde. In de eeuwen daarna werden door het aanleggen van dijken steeds nieuwe stukken aa.n het water ontworsteld.
De scheiding van Maas en Waal rond 1900 had tevens verstrekkende gevolgen voor het waterschapswezen in het gebied. Hierdoor ontstond te noorden van de Bergsche Maas en de Amer een waterstaatkundige eenheid, zij het verdeeld over de velde kleinere waterschappen en polders.
Na de watersnoodramp in 1953, waarbij een groot gedeelte van het gebied werd overstroomd, kwam de zorg voor de waterkeringen in Altena onder beheer van één waterschap te weten het hoogheemraadschap voor het Land van Heusden en Altena. In verband met de uit te voeren ruilverkaveling werden in 1961 35 polders samengevoegd tot het waterschap De Alm.
Brabantse Biesbosch
Van 1936 dateert het waterschap De Brabantse Biesbosch, dat aanvankelijk slechts een administratieve functie had, doch dat na de afsluiting van het Haringvliet in 1970 als een volwaardig waterschap met de zorg voor waterkering en waterbeheersing is gaan functioneren.
Samenvoeging
De Staten van Noord-Brabant hebben in november 1975 besloten alle nog in het gebied bestaande waterschappen samen te voegen tot een nieuw waterschap, zodat sedert 1 januari 1977 alle waterschapstaken in het gebied door het waterschap Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch worden verzorgd.
Archieven
Het waterschap beschikt over zeer oude en belangwekkende archieven. Vooral de archieven van het Oudland van Altena, welk waterschap meer dan 500 jaar heeft bestaan, zijn voor kenners uniek. Het waterschap is aangesloten bij het streekarchivariaat Land van Heusden en Altena. De oude archieven bevinden zich in het Streekarchief te Heusden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 juni 1984
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 juni 1984
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's